Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Sociaal Werk

Personeelswerk

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Werkzekerheid

  Werk vinden na deze opleiding is geen probleem. Je hebt niet alleen veel kennis verworven over de verschillende HR-domeinen, maar ook sterke persoonlijke vaardigheden om jouw expertise uit te dragen. Dat komt omdat we de HR-visies, -theorieën en -modellen steeds koppelen aan praktijkgerichte lessen. Dankzij de uitgebouwde samenwerking met ons netwerk van professionals uit het werkveld wordt dit nog concreter en ben je helemaal up-to-date!

  Praktijkervaring

  Al vanaf het eerste jaar sturen we je het terrein op. Uiteraard worden je stages steeds intensiever. In je laatste jaar breng je een volledig semester in het werkveld door. Aan jou de keuze om hierbij je blik ruim te houden, of je te specialiseren binnen een bepaald domein. 

  Programma

  Eerste jaar

  We gaan van start met een oriëntatiejaar. Je krijgt een brede algemene basis: psychologie, sociologie, recht ... Die volg je samen met je collega-studenten van de andere afstudeerrichtingen Sociaal Werk. Je oefent ook al een aantal praktische vaardigheden, zoals communicatie en teamwork. En we sturen je voor een eerste observatiestage het terrein op. 

  Tweede jaar

  Nu begint je specialisatie in Personeelswerk. Je verdiept je in het werkveld door middel van praktijkoefeningen in kleine groepen en échte cases. Je besteedt veel tijd aan het onderzoek van vraagstukken rond sociaal-economische belangen op de werkvloer, werving en selectie, loopbaanbegeleiding, ... Je stelt je studiepakket grotendeels zélf samen op basis van je interesses. Het echte werk leer je natuurlijk kennen tijdens je eerste echt doe-stage.

  Derde jaar

  In je derde jaar leer je de praktijk van organisaties en actuele uitdagingen door en door kennen. Je rondt af met een intensieve stage en bachelorproef waarbij jouw interesses de basis vormen.

  Modeltraject Academiejaar 2021-22

  • Sociaal Werk modeltraject 1 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Inleiding sociale agogiek 3
   Inleiding sociologie 3
   Inleiding psychologie 3
   Ethisch handelen 3
   Inleiding recht 3
   Recht voor sociaal werk 1 3
   Sociale agogiek 3
   Sociaal-economische kaders 3
   Historische en actuele perspectieven 3
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 1 5
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 2 5
   Inleiding sociaal werk 3
   Inleiding in de afstudeerrichtingen 5
   Planmatig en wetenschappelijk handelen 3
   Leergroep en Beroepspraktijk 1SW-observatiestage 9
   Internationale leerweek diversiteit 3
  • Sociaal Werk - Personeelswerk modeltraject 2 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   HRM 1 6
   Praktijkonderzoek 6
   Recht voor sociaal werk 2 3
   Sociologie voor sociaal werk 3
   Psychologie voor sociaal werk 3
   Theorie van het sociaal werk 3
   Politiek en sociaal beleid 3
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 3 6
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 4 6
   Organisatiekunde 3
   Beroepspraktijk 2 SW 12
   International Social Work-International perspectives on diversity PW 3
   Arbeidsrecht 3
  • Sociaal Werk - Personeelswerk modeltraject 3 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Capita selecta 4
   Beroepspraktijk 3 SW (PW) 19
   Eindwerk (PW) 10
   Arbeid en samenleving 3
   Arbeidsverhoudingen 3
   HRM 2 6
   Praktijk sociaal recht 3
   Kwaliteit van de arbeid 3
   HR-advisering 3
   International Social Work - International Perspectives on HRM 3
   • 3de bachelor personeelswerk*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
    OPLEIDING SP
    Sociaal werk onderzoek: perspectieven (schakeljaar master) 3
    International social work - perspectives on Europe 3
    Digitale vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 3
    Tools for social work 3
    Talents on the Move 3
    AP Studium Generale 3

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Het is de opdracht van een HR-professional om binnen een organisatie te zorgen dat de persoon met de juiste talenten, competenties en leermotivatie op de juiste plaats en moment goede prestaties leveren. Het werkveld is dan ook een speeltuin voor HR-specialisten. Met jouw brede kijk op de maatschappij, en je specialisatie in humanresourcesmanagement vind je snel een plaats in een personeelsdienst. Dat kan bij een interne HR-dienst in een groot of klein bedrijf, in de social-profitsector, maar ook bij een externe HR-dienst, bijvoorbeeld voor een selectiekantoor, arbeidsbemiddeling, outplacement,  … Ook bij de VDAB, bij sociale secretariaten, vakbonden en uitzendkantoren opent je diploma veel deuren.

  Verder studeren

  Je bachelordiploma is een goede voorbereiding om via een schakelprogramma de masteropleiding Sociaal Werk (Universiteit Antwerpen) of de master in Bedrijfskunde (VUB) te volgen. 

  Internationaal

  Personeelswerk goes international

  We zijn ervan overtuigd dat een internationale ervaring voor jou een noodzakelijke verrijking is. Alle studenten volgen daarom voor minstens 10 studiepunten vakken met internationale competenties. Studiereizen over de grenzen heen en internationale werkplekbezoeken behoren tot de mogelijkheden. En wie - letterlijk - verder wil gaan, kan tijdens zijn opleiding een lange periode in het buitenland studeren of stage te lopen.

  Internationalisering @ home

  Wie zelf niet naar het buitenland wil of kan gaan, krijgt de mogelijkheid om op de campus aan internationalisering te doen. Je wisselt regelmatig kennis uit met studenten uit andere landen via diverse projecten en opleidingsonderdelen. We nodigen ook geregeld gastdocenten of interessante sprekers uit het buitenland uit. 

  Flexibel studeren

  Gespreid programma

  Wil je graag het bachelordiploma Sociaal Werk behalen, maar vind je de overstap naar het hoger onderwijs te groot? Dan kan je inschrijven voor een programma waarbij je het diploma behaalt in vier jaar in plaats van de reguliere drie jaar. Niet enkel heb je met dit programma meer ruimte in je lessenrooster, je wordt meteen ook ingeschreven voor het Start To Study programma. Studie- en taalbegeleiders begeleiden je via verschillende workshops.

  Bekijk het gespreide programma.

  Verkort traject

  Je kan een verkort traject Personeelswerk volgen als je een specifiek bachelor– of masterdiploma hebt. Je volgt dan een programma van 60 of 90 studiepunten, afhankelijk van je vooropleiding, en studeert sneller af. 

  Toelatingsvoorwaarden en programma 60 studiepunten
  Toelatingsvoorwaarden en programma 90 studiepunten

  Expertise

  Onderzoeksgroep ISOS en maatschappelijke dienstverlening

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan een praktijkonderzoek. Deze ervaring geeft je de kans om in een groep aan de slag te gaan voor een bestaande organisatie en zo een effectieve bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling binnen het HR-domein.

  In de opleidingen Sociaal-Cultureel Werk, Maatschappelijk Werk en Personeelswerk werken gedreven docenten met grote competenties. Hun expertise wordt op prijs gesteld in de brede sector. Het onderzoekswerk wordt gebundeld in het kenniscentrum ISOS en in talrijke vormingsopdrachten voor het werkveld.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou