Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Sociaal Werk

Maatschappelijk Werk

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk
 • Vervolgtraject op graduaat/HBO5

  Troeven

  Uitgebreid werkveld

  We hebben ervoor gekozen om je vanaf het tweede jaar de keuze te laten voor verbreding of verdieping. Je kiest zelf of je je focus eerder algemeen houdt, of net specialiseert in een domein. We werken met vier werkvelden: jeugd en gezin, zorg en gezondheid, justitie en algemene dienstverlening en tewerkstelling.

  Een heleboel internationale mogelijkheden

  Als maatschappelijk werker is het belangrijk dat je een ruime blikt hebt en over landsgrenzen en culturen heen kan kijken. Doorheen je traject krijg je de kans om internationale ervaring opdoen, zowel in het buitenland als op de campus. Zo bieden we in het tweede jaar vier uitwisselingsprogramma's aan waar je uit kan kiezen. Inhoudelijk zijn ze steeds gekoppeld aan ėėn van de werkvelden.

  Praktijkervaring vanaf dag één

  Al vanaf het eerste jaar sturen we je het terrein op. Uiteraard worden je stages steeds intensiever. In je laatste jaar breng je een volledig semester in het werkveld door. Ook hier kun je kiezen om al dan niet een koppeling te maken met een van de werkdomeinen uit de opleiding.

  Programma

  Eerste jaar

  We gaan van start met een oriëntatiejaar. Je krijgt een brede algemene basis: psychologie, sociologie, recht ... Die volg je samen met je collega-studenten van de andere afstudeerrichtingen Sociaal Werk. Je oefent ook al een aantal praktische vaardigheden, zoals communicatie en teamwork. En we sturen je voor een eerste observatiestage het terrein op. 

  Tweede jaar

  Nu begint je specialisatie in Maatschappelijk Werk. Je verdiept je in het werkveld door middel van praktijkoefeningen in kleine groepen en échte cases. Je besteedt veel tijd aan het onderzoek van vraagstukken rond jeugdwerk, justitieel werk, zorg en gezondheid en algemene dienstverlening. Maar het echte werk leer je natuurlijk kennen tijdens je eerste echt doe-stage. Ten slotte besteed je ook aandacht aan internationalisering. Inburgering, migratie en integratie zijn belangrijke thema's voor een maatschappelijk werker. 

  Derde jaar

  In je laatste jaar laten we je zo veel mogelijk praktijkervaring opdoen om je klaar te stomen voor je toekomstig beroep. Een afsluitende stage en eindwerk dompelen je helemaal onder in de realiteit van het maatschappelijk werk. 

  Modeltraject Academiejaar 2021-22

  • Sociaal Werk modeltraject 1 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Inleiding sociale agogiek 3
   Inleiding sociologie 3
   Inleiding psychologie 3
   Ethisch handelen 3
   Inleiding recht 3
   Recht voor sociaal werk 1 3
   Sociale agogiek 3
   Sociaal-economische kaders 3
   Historische en actuele perspectieven 3
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 1 5
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 2 5
   Inleiding sociaal werk 3
   Inleiding in de afstudeerrichtingen 5
   Planmatig en wetenschappelijk handelen 3
   Leergroep en Beroepspraktijk 1SW-observatiestage 9
   Internationale leerweek diversiteit 3
  • Sociaal Werk - Maatschappelijk werk modeltraject 2 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Praktijkonderzoek 6
   Recht voor sociaal werk 2 3
   Sociologie voor sociaal werk 3
   Psychologie voor sociaal werk 3
   Theorie van het sociaal werk 3
   Politiek en sociaal beleid 3
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 3 6
   Vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 4 6
   Organisatiekunde 3
   Beroepspraktijk 2 SW 12
   International Social Work-International perspectives on diversity MW 6
   Methodiek maatschappelijk werk 3
   Werkdomeinen maatschappelijk werk 3
  • Sociaal Werk - Maatschappelijk werk modeltraject 3 - 60 SP*onder voorbehoud van wijzigingen
   OPLEIDING SP
   Capita selecta 4
   Beroepspraktijk 3SW (MW) 19
   Eindwerk (MW) 10
   Hulpverlening en samenleving 3
   Psychopathologie voor maatschappelijk werk 3
   Recht voor maatschappelijk werk 3
   Labo maatschappelijk werk 6
   Praktijklabo MW 3
   Bemiddeling 3
   Interprofessioneel samenwerken in de gezondheidszorg (IPSIG) 3
   • 3de bachelor maatschappelijk werk*onder voorbehoud van wijzigingen
    Uitleg: Je moet 1 opleidingsonderdeel kiezen.
    OPLEIDING SP
    Sociaal werk onderzoek: perspectieven (schakeljaar master) 3
    International social work - perspectives on Europe 3
    Digitale vaardigheden voor de maatschappelijk assistent 3
    Tools for social work 3
    Talents on the Move 3
    AP Studium Generale 3

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Na je opleiding kan je in een heel breed werkveld aan de slag. Veel diensten en organisaties zoeken kritische denkers en doeners die mensen kunnen versterken in het vinden van aansluiting in de samenleving. Je kan aan de slag in openbare diensten, privé-organisaties, sociale werkplaatsen, ...

  Als je graag met jongeren en gezinnen werkt, zien we je misschien terug bij het Jeugdwelzijnswerk, op een Centrum voor Leerlingenbegeleiding, in een Huis van het Kind, op de dienst voor pleeggezinnen, een Jongerenadviescentrum, ... Binnen zorg en gezondheid kun je aan de slag op de sociale dienst van een ziekenhuis, bij een woonzorgcentrum of een thuisbegeleidingsdienst voor mensen met een beperking. Of voel je meer voor verslavingszorg? Bij justitie zijn er talloze diensten, zowel voor gedetineerden als voor slachtoffers en voor jongeren als voor volwassenen, waar ze jou kunnen gebruiken. Heb je het voor algemene dienstverlening en tewerkstelling, dan sta je als het ware aan de frontlinie van de hulpverlening, overal waar mensen hulp zoeken of vragen hebben, zal jij vaak het eerste aanspreekpunt zijn. We vinden je terug op een van de vele deelwerkingen van de Centra voor Algemeen Welzijn of het OCMW, of je staat je mannetje bij de VDAB.

  Verder studeren

  Postgraduaat

  Bij AP bieden we heel wat postgraduaten aan die een logisch vervolg zijn op je opleiding. Een postgraduaat is een korte opleiding van minstens 20 studiepunten die je kan volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift en is bedoeld als verdere professionele vorming, verbreding of verdieping na je algemene opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

  Banaba

  Of misschien behaal je graag nog een bachelor-na-bachelor, een banaba? Neem dan zeker eens een kijkje bij de banaba Autismespectrumstoornissen bij AP.

  Master

  Via een schakelprogramma kan je heel wat masteropleidingen volgen. Onze opleiding werkt samen met de master Sociaal Werk aan de Universiteit Antwerpen.

  Internationaal

  Maatschappelijk Werk goes international

  We zijn ervan overtuigd dat een internationale ervaring voor jou, als toekomstig maatschappelijk werker, een noodzakelijke verrijking is. Alle studenten volgen daarom voor minstens 10 studiepunten vakken met internationale competenties. Studiereizen over de grenzen heen en internationale werkplekbezoeken behoren tot de mogelijkheden. En wie - letterlijk - verder wil gaan, kan tijdens zijn opleiding een lange periode in het buitenland studeren of stage te lopen.

  Internationalisering @ home

  Wie zelf niet naar het buitenland wil of kan gaan, krijgt de mogelijkheid om op de campus aan internationalisering te doen. Je wisselt regelmatig kennis uit met studenten uit andere landen via diverse projecten en opleidingsonderdelen. We nodigen ook geregeld gastdocenten of interessante sprekers uit het buitenland uit. 

  Flexibel studeren

  Gespreid programma

  Wil je graag het bachelordiploma Sociaal Werk behalen, maar vind je de overstap naar het hoger onderwijs te groot? Dan kan je inschrijven voor een programma waarbij je het diploma behaalt in vier jaar in plaats van de reguliere drie jaar. Niet enkel heb je met dit programma meer ruimte in je lessenrooster, je wordt meteen ook ingeschreven voor het Start To Study-programma. Studie- en taalbegeleiders begeleiden je via verschillende workshops.

  Bekijk het gespreide programma.

  Verkort traject

  Je kan een verkort traject Maatschappelijk Werk volgen als je een specifiek bachelor– of masterdiploma hebt. Je volgt dan een programma van 60 of 90 studiepunten, afhankelijk van je vooropleiding, en studeert sneller af. 

  Toelatingsvoorwaarden en programma 60 studiepunten
  Toelatingsvoorwaarden en programma 90 studiepunten

  Expertise

  ONDERZOEKSGROEP ISOS EN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING

  Je werkt tijdens je opleiding ook aan een praktijkonderzoek. Deze ervaring geeft je de kans om in een groep aan de slag te gaan voor een bestaande organisatie en zo een effectieve bijdrage te leveren aan de kennisontwikkeling binnen het sociaal-cultureel werk.

  In de opleidingen Sociaal-Cultureel Werk, Maatschappelijk Werk en Personeelswerk werken gedreven en competentie docenten. Hun expertise wordt op prijs gesteld in de brede sector. Het onderzoekswerk wordt gebundeld in het kenniscentrum ISOS en in talrijke vormingsopdrachten voor het werkveld.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou