In de afstudeerrichting Maatschappelijk Werk van de bacheloropleiding Sociaal Werk word je opgeleid om het verschil te maken. Want het zijn momenteel boeiende maar uitdagende tijden voor het sociale werkveld. Termen als ‘superdiversiteit’, ‘privatisering van de zorg', ‘sociaal ondernemen’ en ‘duurzaamheid’ vliegen ons om de oren ... Hoe kunnen we met mensen die minder kansen hebben, werken aan een warme samenleving waar ruimte blijft voor solidariteit en oog voor eigen krachten?
Iets voor jou?
Ben je begaan met mensen en hun plaats in deze samenleving? Heb je een hekel aan onrecht en ongelijkheid? Vind je diversiteit vanzelfsprekend en geloof je dat verschillen tussen mensen verrijken? Wil je impact hebben op het beleid en echt iets betekenen voor kwetsbare jongeren, ouderen, gedetineerden of mensen in armoede? Wil je je schouders zetten achter projecten die hen de kans geven om het tij te keren? Dan is deze bacheloropleiding iets voor jou!
Wat leer je?
- Denken én doen: we werken volop aan je sociale voeling en reiken je de theorie, vaardigheden en methodes aan om écht een verschil te maken voor je medemensen.
- Vanaf het tweede jaar specialisatie in maatschappelijk werk: vraagstukken rond jeugdwerk, justitieel werk, zorg en gezondheid en algemene dienstverlening.
- Maatschappelijke veranderingen opvolgen, interpreteren en toepassen in je werk
- Je hebt les in een open en positief studieklimaat, met veel ruimte voor debat met medestudenten en docenten.
- Je geraakt vertrouwd met de sociale instellingen, partners en overheden die een rol spelen in het leven van je toekomstige cliënten. Tijdens je stages en bachelorproef krijg je de kans om zelf je stempel te drukken op het werkveld.
Wie word je?
Als maatschappelijk werker ben je zowel een kritische denker als een zelfstandige doener. Je bouwt bruggen tussen kwetsbare mensen en de organisaties die een verschil kunnen maken in hun leven. Je handelen is onderbouwd vanuit theoretische achtergronden en de talrijke praktijkervaringen die je opdoet in de loop van je opleiding. We werken met vier werkvelden: jeugd en gezin, zorg en gezondheid, justitie en algemene dienstverlening en tewerkstelling. Je wordt een maatschappelijk werker met oog voor achterstelling en zet in op de versterking van je doelgroep. Je krijgt de kans om bij te dragen aan structurele maatregelen en ontwikkelingen in beleid.