Overslaan en naar de inhoud gaan
Grafische en Digitale Media

Publication Design

Publication Design is een design lab van de opleiding Grafische en Digitale Media. In deze professionele bachelor kan je je eigen programma samenstellen door uit vier design labs te kiezen. Na een algemeen semester kies je er drie, in je tweede jaar specialiseer je je in twee van die drie labs. In je laatste jaar excelleer je in één lab. 

Iets voor jou?

GDM’ers? Dat zijn studenten met een stevige creatieve drive en doorgedreven technisch inzicht. We vormen je tot een professional met een brede basis, en je kiest een specialisatie die aansluit bij jouw talenten en interesses. Je beheerst het volledige design thinking-proces: van probleem over concept tot afgewerkt product. Hierbij leer je telkens uitgaan van de standpunten van de gebruiker en de stakeholders.

gdm1.jpg

Wat leer je?

 • Je proeft in het eerste semester van de vier design labs: motion, brand, publication en interface design.
 • Vanaf semester 2 verdiep en verbreed je je kennis in die design labs: 3 in je eerste jaar, 2 in je tweede jaar en 1 in je derde jaar.
 • Je zoekt per design lab, individueel of per groep, volgens de design thinking methode naar klantgerichte oplossingen.
 • Je krijgt een stevige basis grafische software en technische skills aangeleerd.
 • Professionele coaches begeleiden je in je persoonlijke ontwikkeling: van samenwerken, presenteren, argumenteren tot start-up ready worden.

Wie word je?

Dankzij de design labs heeft elke GDM’er een uniek profiel. De jobmogelijkheden zijn dan ook even divers. Zijn multimedia je ding? Dan creëer jij straks video's of animaties in een reclamebureau. Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben jij weldra een goede aanwinst in de snel veranderende grafische sector.

Design Lab: Publication Design

Je talent voor grafische vormgeving is helemaal afgestemd op fysieke media van posters over magazines tot letterontwerp. Je hebt feeling voor print én voor digitale media. Als vormgever kan je zowel het volledige plaatje overschouwen als elk detail tot in de puntjes uitwerken. Dankzij je sterke bagage weet je heel wat technieken te combineren. Fotografie, illustratie en typografie hebben nog weinig geheimen voor je.

Je leert alles over:

 • boeken
 • magazines
 • kranten
 • brochures
 • folders
 • posters
 • typografie
 • fotografie
 • illustratie
Kies, mix en studeer met goesting

Wij leren je keuzes maken én om te gaan met de keuzes die opdrachtgevers maken. Dit doen we met feedback, met kritiek en met zelfreflectie. En jij kiest gaandeweg voor labs waarin je mét goesting je talenten verder wil en kan ontplooien. Zo proef jij in het eerste semester van de vier design labs. Aan het einde van dit semester kies je hieruit die drie labs waarin je je talenten verder wil ontplooien. In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. In het laatste jaar kies jij voor je specialisatie en dagen we jou uit in een internationaal multidisciplinair project, vooraleer je jouw stage aanvat. 

In de verschillende design labs passen we project based learning toe en werken we volgens de design thinking methode. Hierbij dagen we je uit om door middel van projecten te leren en door actief te werken aan ‘echte’ opdrachten stimuleren we je om het geleerde onmiddellijk toe te passen. Je levert aan het einde van elk lab een product en een ontwerpdossier op en je presenteert je werk tijdens een toonmoment. 

We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen. We organiseren wekelijks extra monitoraatlessen, de projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. 

Op de campus lopen heel wat ervaren mentoren, coaches en lectoren rond. Zij begeleiden je om helemaal ‘start-up ready’ te worden. Ideaal voor studenten die interesse hebben in hun eigen onderneming!

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

 • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
 • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Grafische en Digitale Media is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Je stelt zelf je programma samen op basis van je interesses. Je start met een stevige basis en ontdekt de vier design labs. Vervolgens maak je zelf de keuzes in welke richting je jezelf wil specialiseren.

Programma

Programma Academiejaar 2023-24

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste semester verken je het hele designspectrum. Je proeft van de vier labs en maakt intensief kennis met de verschillende beroepenvelden. Je doet basiskennis op om een ontwerper van grafische, digitale en interactieve media te worden. Je krijgt een stevige basis grafische software mee. Aan het einde van het eerste semester kies je dan goed geïnformeerd 3 labs uit voor het tweede semester.

Vanaf het tweede semester is het helemaal aan jou! In dit semester verbreed je je kennis binnen deze drie labs en vervolg je de funderingsfase die je gestart bent in het eerste semester. Aan het einde van het eerste jaar heb je een goede basis gelegd voor jezelf als ontwerper zodat je in staat bent om te bepalen waarin jij jezelf je als ontwerper gaat profileren in het tweede en derde jaar.

In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. Elk lab biedt bovendien twee trajecten aan waarin je jezelf specialiseert.

In het laatste jaar kies jij voor je specialisatie en dagen we jou uit in een internationaal, multidisciplinair project, vooraleer je jouw eindproject oplevert en je stage aanvat. 

Erasmus-uitwisseling

Ook een semester op internationale uitwisseling gaan is een optie. Als student Grafische en Digitale Media kan je in je derde jaar deelnemen aan een Erasmus-programma. Ook hier heb je twee mogelijkheden:

 • Of je volgt een jaar of half jaar les in het buitenland
 • Of je loopt stage bij een buitenlandse onderneming

Je hoeft niet noodzakelijk zelf erop uit te trekken om een buitenlandse ervaring op te doen. Bij ons kan dat ook hier, in hartje Antwerpen! 

Voor het European Project Semester (EPS), bijvoorbeeld, kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland uit verschillende disciplines. Jullie krijgen dan als team een uitdagend project voorgeschoteld, recht uit het werkveld. Je leert samenwerken met studenten met een andere achtergrond, zoals productontwikkelaars, ICT’ers, sociaal-cultureel werkers, ... met vaak verbluffende projectresultaten tot gevolg.

Verkort traject

Behaalde je eerder al een bachelordiploma en is je leerhonger nog niet gestild? Dan kan je in 2,5 jaar nog een extra bachelordiploma Grafische en Digitale Media behalen. Je volgt dan het modeltraject met vrijstellingen voor het opleidingsonderdeel Mindset & Skills Studio in het eerste en twee jaar. In je derde jaar kan je voor 30 studiepunten worden vrijgesteld zodat je na je stage in januari meteen kan afstuderen.

Heb je al een graduaatsdiploma Digitale Vormgeving behaald? Dan kan je dat aanvullen met een bachelordiploma Grafische en Digitale Media. We bieden hiervoor een verkort vervolgtraject aan van 120 studiepunten verdeeld over vier semesters. Je studeert af in twee jaar. 

Meteen aan de slag

Dankzij de desing labs van onze opleiding studeer je af met een uniek profiel. De jobmogelijkheden zijn dan ook even divers.

 • Zijn multimedia je ding? Dan creëer jij straks video's, animaties, immersive experiences of 3D effecten die de boodschap of merk ondersteunen en kracht bijzetten. Of je gaat aan de slag als UX/UI designer in de interactieve digitale sector.
 • Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben jij weldra de creatieve aanwinst in de snel veranderende grafische sector. Of je staat mee aan de wieg van merkidentiteiten, ruimtelijke concepten en innovatieve verpakkingsconcepten.

Is je leerhonger nog niet gestild? Je kan in een jaar het expertniveau behalen in een extra design lab:
motion design, interface design, publication design of brand design.

Of heb je academische ambities? Dan kan je via een schakelprogramma ook doorstromen naar de master Beeldende kunsten: Grafisch Ontwerp.