Overslaan en naar de inhoud gaan
Grafische en Digitale Media

Interface Design

Type

Traject van Professionele Bachelor

Duur

3 Jaar

 • Dagtraject
 • Verkort programma mogelijk

Interface Design is een Design Lab van de opleiding Grafische en Digitale Media. In deze professionele bachelor kan je je eigen programma samenstellen, door uit vier design labs te kiezen. Na een algemeen semester kies je er drie, in je tweede jaar specialiseer je je in twee van die drie labs. In je laatste jaar excelleer je in één lab. Kies je in je derde jaar voor Interface Design? Dan studeer je af met een diploma Grafische en Digitale Media met afstudeerrichting Crossmedia-ontwerp. 

Iets voor jou?

GDM’ers? Dat zijn studenten met een stevige creatieve drive en doorgedreven technisch inzicht. We vormen je tot een professional met een brede basis, en je kiest een specialisatie die aansluit bij jouw talenten en interesses. Je beheerst het volledige design thinking-proces: van probleem over concept tot afgewerkt product. Hierbij leer je telkens uitgaan van de standpunten van de gebruiker en de stakeholders. 

gdm2.jpg

Wat leer je?

 • Je proeft in het eerste semester van de vier design labs: motion, brand, publication en interface design.
 • Vanaf semester 2 verdiep en verbreed je je kennis in die design labs: 3 in je eerste jaar, 2 in je tweede jaar en 1 in je derde jaar.
 • Je zoekt per design lab, individueel of per groep, volgens de design thinking methode naar klantgerichte oplossingen.
 • Je krijgt een stevige basis grafische software en technische skills aangeleerd.
 • Professionele coaches begeleiden je in je persoonlijke ontwikkeling: van samenwerken, presenteren, argumenteren tot start-up ready worden.

Wie word je?

Dankzij de design labs heeft elke GDM’er een uniek profiel. De jobmogelijkheden zijn dan ook even divers. Zijn multimedia je ding? Dan creëer jij straks video's of animaties in een reclamebureau. Gaat je interesse meer uit naar print? Dan ben jij weldra een goede aanwinst in de snel veranderende grafische sector.

Design Lab: Interface Design

Als interface designer gebruik jij je creatieve en technische kennis om de meest uiteenlopende interfaces en interacties vorm te geven, te bouwen en te optimaliseren. Je begrijpt de noden en wensen van je doelpubliek en kan hen feilloos doorheen verschillende soorten interfaces gidsen. Zowel conceptueel, grafisch als technisch sta je sterk in je schoenen. Je kan je goed verplaatsen in je doelpubliek en ontwikkelt gebruiksvriendelijke systemen.

Je leert alles over:

 • webdesign
 • app design
 • interfaces
 • UX
 • UI
 • html
 • javascript
 • css
 • wire-analyse
 • storytelling
 • prototyping
 • advanced coding …

Indien je dit design lab in het derde jaar kiest, studeer je af binnen de afstudeerrichting Crossmedia-ontwerp van de bachelor Grafische en Digitale Media.

Troeven

Kies, Mix en Studeer met goesting

Wij leren je keuzes maken én om te gaan met de keuzes die opdrachtgevers maken. Dit doen we met feedback, met kritiek en met zelfreflectie. En jij kiest gaandeweg voor labs waarin je mét goesting je talenten verder wil en kan ontplooien. Zo proef jij in het eerste semester van de 4 DesignLabs. Aan het einde van dit semester kies je hieruit die drie labs waarin je je talenten verder wil ontplooien. In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. In het laatste jaar kies jij voor je specialisatie en dagen we jou uit in een internationaal multidisciplinair project, vooraleer je jouw stage aanvat. 

Projectgestuurd

In de verschillende Design Labs passen we project based learning toe en werken we volgens de design thinking methode. Hierbij dagen we je uit om door middel van projecten te leren en door actief te werken aan ‘echte’ opdrachten stimuleren we je om het geleerde onmiddellijk toe te passen. Je levert aan het einde van elk lab een product en een ontwerpdossier op en je presenteert je werk tijdens een toonmoment. 

Begeleiding en coaching

We laten je uiteraard niet gewoon aan je lot over. Je lectoren staan open voor feedback en met je vragen of twijfels kan je altijd bij hen terecht, ook via allerhande digitale communicatieplatformen. We organiseren wekelijks extra monitoraatlessen, de projectruimtes zijn beschikbaar om ook na je lessen verder te werken onder begeleiding van andere studenten (peer tutoring) of docenten. 

Extra specialisaties via microdegrees

Is je leerhonger nog niet gestild met je diploma? Dan kan je in een extra halfjaar of jaar ook het expertniveau behalen in een design lab dat je tot het tweede jaar volgde.

Word 'startup ready'

Op de campus lopen heel wat ervaren mentoren, coaches en lectoren rond. Zij begeleiden je om helemaal ‘startup ready’ te worden. Ideaal voor studenten die interesse hebben in hun eigen onderneming!

Programma

Eerste jaar

In het eerste semester verken je het hele designspectrum. Je proeft van de 4 labs en maakt intensief kennis met de verschillende beroepenvelden. Je doet basiskennis op om een ontwerper van grafische, digitale en interactieve media te worden. Je krijgt een stevige basis grafische software mee. Aan het einde van het eerste semester kies je dan goed geïnformeerd 3 labs uit voor het tweede semester.

Vanaf semester 2 is het helemaal aan jou! In dit semester verbreed je je kennis binnen deze 3 labs en vervolg je de funderingsfase die je gestart bent in semester 1. Aan het einde van het eerste jaar heb je een goede basis gelegd voor jezelf als ontwerper zodat je in staat bent om te bepalen waarin jij jezelf je als ontwerper gaat profileren in het tweede en derde jaar.

Tweede jaar

In het tweede jaar evolueer je van twee labs naar één lab in de diepte. Elk lab biedt bovendien twee trajecten aan waarin je jezelf specialiseert.

Derde jaar

In het laatste jaar kies jij voor je specialisatie en dagen we jou uit in een internationaal, multidisciplinair project, vooraleer je jouw eindproject oplevert en je stage aanvat. Dat uiteindelijke design lab bepaalt of je afstudeert als bachelor Grafische en Digitale Media met afstudeerrichting Crossmedia-ontwerp of in de Grafimediatechnoloog. 

 

Modeltraject Academiejaar 2022-23

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Internationaal

Erasmus-uitwisseling

Ook een semester op internationale uitwisseling gaan is een optie. Als student Grafische en Digitale Media kan je in je derde jaar deelnemen aan een Erasmus-programma. Ook hier heb je twee mogelijkheden:

 • Of je volgt een jaar of half jaar les in het buitenland
 • Of je loopt stage bij een buitenlandse onderneming

INTERNATIONALE PROJECTEN OP EIGEN BODEM

Je hoeft niet noodzakelijk zelf erop uit te trekken om een buitenlandse ervaring op te doen. Bij ons kan dat ook hier, in hartje Antwerpen! 

Voor het European Project Semester (EPS), bijvoorbeeld, kom je terecht in een divers team van studenten uit binnen- en buitenland uit verschillende disciplines. Jullie krijgen dan als team een uitdagend project voorgeschoteld, recht uit het werkveld. Je leert samenwerken met studenten met een andere achtergrond, zoals productontwikkelaars, ICT’ers, sociaal-cultureel werkers, ... met vaak verbluffende projectresultaten tot gevolg.

Micro degrees

Extra specialisatie via micro degrees

Met diploma Grafische en Digitale Media

Is je leerhonger bij het behalen van je diploma nog niet gestild? Dan kan je in een extra halfjaar of jaar ook het expertniveau behalen in een design lab dat je tot en met je tweede jaar volgde. Behoort het design lab tot dezelfde afstudeerrichting als het design lab waarin je afstudeerde, dan doe je er een half jaar over.

Zonder diploma Grafische en Digitale Media

Ook als je niet afstudeerde in de Grafische en Digitale Media, kan je in aanmerking komen voor een micro degree. Dat kan op basis van je diploma of relevante werkervaring. In een handvol vakken kan je je dan verdiepen in een van de vier design labs:

 • brand design
 • publication design
 • interface design
 • motion design