Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldende Kunsten

Type

Educatieve Master

Duur

2 Jaar

  • Avondtraject

De Educatieve Master in de Beeldende Kunsten is een artistiek georiënteerde, academisch onderbouwde en praktijkgerichte opleiding. De opleiding leidt afgestudeerde beeldende masters op tot competente, gepassioneerde en inspirerende leraren-educators die met een open geest, een kritische blik, de nodige zelfreflectie en een artistieke visie in een breed terrein werkzaam kunnen zijn.

Iets voor jou?

Wil je leraar worden? Dan is de Educatieve Master aansluitend bij de master Beeldende Kunsten zeker iets voor jou. 

SLO.jpgWat leer je?

De focus van de opleiding ligt op het meesterschap van de beeldende kunstenaar en ontwerper. De afgestudeerde EMA BK beschikt over twee met elkaar verweven profielen; dat van de kwaliteitsvolle beeldende kunstenaar én dat van de kwaliteitsvolle educator. Beide profielen versterken elkaar en vullen elkaar aan. Door didactisch verder te bouwen op de artistieke expertise en specialisatie, verdiept de kunstenaar de artistieke skills, terwijl de blik wordt verbreed door te ervaren op welke manier hij/zij een cruciale rol kan aannemen in het (kunst)onderwijs en in de (kunst)educatieve sector en welke rol onderzoek daarbij speelt.

Naast al deze theoretische zaken, mag je ze ook in praktijk omzetten. Eerst tijdens praktijkoefeningen binnen de opleiding zelf, vervolgens ook tijdens verschillende stages in alle onderwijsvormen en –niveaus.

Wie word je?

Je verwerft naast je kunstige ook didactische vaardigheden, en je loopt stage in alle onderwijsvormen en –niveaus, én in de kunsteducatieve sector. Zodra je ook je masterdiploma Beeldende Kunsten hebt behaald, kan je aan de slag als lesgever beeldende kunsten of als kunsteducatief medewerker.

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Praktijk en Theorie

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper.

In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationaal

De Antwerpse Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.

De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Studiereizen, internationale projecten en Erasmusuitwisselingen bieden de mogelijkheid tot het opdoen van buitenlandse ervaringen.

Expertise

De Academie is niet alleen een plaats voor studie en creatie, maar ook voor doelgericht onderzoek in de kunsten. Verschillende doctoraten in de kunsten getuigen daarvan. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk.

Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Toelatingsproeven

Om de opleiding te starten, moet je voor een toelatingsproef slagen. Deze proef test je artistieke blik en je technische vaardigheden. Alle informatie over de toelatingsproeven en hoe je ervoor kan inschrijven, vind je op AP-arts.be.

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou