Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Communicatie

Public Relations en Voorlichting

 • Dagtraject
 • Flextraject
 • Verkort programma mogelijk

  Troeven

  Je eigen traject

  Bij AP kan je voluit gaan voor een afstudeerrichting binnen de opleiding Communicatie, wat niet overal het geval is en waardoor je een diepere kennis verwerft over PR en Voorlichting. Bij ons heeft elke student zijn of haar eigen profiel. Je mag zelf een keuze kan maken uit een groot aanbod aan keuzevakken, om zo je eigen traject uit te stippelen. Kies je voor een extra troef op het vlak van multimedia of toch liever extra kennis over socialmediatoepassingen? Jezelf verdiepen in Brand Activation, Photoshop, of toch liever werken aan je stemgebruik met het oog op een mediacarrière? Aan jou de keuze!

  Echte en nuttige praktijkervaring

  Veel praktijk en direct contact met het werkveld zijn de grote troeven die aan de basis van het eerste jaar liggen. Zo kan je meteen proeven van de echte communicatiewereld, zowel op het vlak van PR als reclame. Tijdens wekelijkse consultaties, oefensessies en workshops zie je echt hoe je kennis uit verschillende vakken met elkaar combineert. Voor het unieke opleidingsonderdeel Zelfstandig Aangemaakt Profiel (ZAP) bouw je zelfstandig aan de vaardigheden van jouw keuze. Je vult de drie ZAP-studiepunten in met opdrachten binnen of buiten de schoolmuren die aansluiten bij je opleiding en vorming. Zo kan je bijvoorbeeld een website voor je sportvereniging ontwerpen, je Frans verbeteren tijdens een vakantiecursus, een origineel bedrijfsblad ontwerpen of een vrijwillige stage doen bij en bekend productiehuis. De keuze is aan jou!

  Contact met de werkvloer

  Dankzij gastlectoren en bedrijfsbezoeken leer je de werkvloer van dichtbij kennen. Echte opdrachtgevers, aandacht voor nieuwe trends en een nog grotere integratie van de vakken tot levensechte opdrachten zijn de pijlers van deze opleiding. In het laatste semester van je opleiding mag je de lessen bovendien opzij schuiven, want dan is het al praktijk wat de klok slaat, zodat je de laatste stap kan zetten om perfect voorbereid op de arbeidsmarkt terecht te komen. Dat gebeurt aan de hand van een stage, en een groot project waarvoor je alles uit de kast zal moeten halen.

  Programma

  Eerste jaar

  In het eerste jaar leggen we een solide basis voor de rest van de opleiding. Alles wat met communicatie te maken heeft, komt aan bod: talen, communicatie-essentials, medialeer, PR en reclame, psychologie en sociologie behoren tot de kernvakken.

  Tweede jaar

  Bij de start van het tweede jaar kan je kiezen tussen de afstudeerrichtingen Public Relations en Voorlichting (PRV), of Commerciële Communicatie. In de richting PRV focus je vanaf nu op zaken als public relations en reputatiemanagement, evenementen organiseren, communicatietraining in zowel Engels, Frans als Nederlands, en selecteer je twee extra vakken naar jouw keuze. Daarnaast leer je in verschillende workshops alle multimedia- en communicatiekneepjes.

  Derde jaar

  Je werkt in de diepte aan strategische communicatie, krijgt echte mediatraining en leert hoe je te gedragen tijdens crisissituaties. In het laatste semester is het al praktijk wat de klok slaat, met stages en een groot project. Tot slot kies je nog twee keuzevakken uit de lijst, zodat je over het tweede en derde jaar samen voor 12 studiepunten aan keuzevakken hebt geselecteerd.

  Modeltraject Academiejaar 2022-23

  *modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  Download een printklare pdf-versie

  Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

  Na je opleiding

  Meteen aan de slag

  Met het diploma Communicatie ben je klaar om meteen aan de slag te gaan; in de mediawereld, op de communicatiedienst van grote bedrijven, bij PR- en evenementenbureaus, of bij overheidsinstellingen. Jij bepaalt zelf waar je later terecht wil komen. We bieden je tijdens de opleiding al stageplaatsen aan in verschillende sectoren, zodat je al eens kan proeven van de job van je dromen en je er perfect op voorbereid bent.

  Je job als specialist PR is heel breed en afwisselend. Zo sta je in voor de planning en realisatie van het pr-beleid, bewaak je het imago en verzorg je de presentatie van de organisatie voor de externe en interne stakeholders. Je organiseert evenementen en verzorgt relaties met de pers, overheid en omgeving. Verder sta je in voor de huisstijl en de redactie van publicaties zoals informatiebrochures, personeelsbladen, bedrijfsvideo's, websites, socialmediatoepassingen en videojournaals. 

  Verder studeren

  Binnen AP bestaan er voor Communicatiemanagers enkele verkorte trajecten. Zo kan je op één jaar tijd een bachelor Communicatie met afstudeerrichting Commerciële Communicatie behalen. Ook de bachelor Journalistiek kan je in een verkort traject op één jaar tijd behalen.

  Heel wat van onze afgestudeerden behalen met succes nog een masterdiploma aan de universiteit na een schakeljaar. Deze bachelor vormt dan ook een goede basis voor een academische opleiding. Na het behalen van je diploma liggen de masters in Communicatiewetenschappen, Meertalige Communicatie of Organisatiemanagement binnen handbereik. Een weetje om te onthouden: je kan als keuzevak in je derde jaar alvast een vak uit het schakelprogramma volgen.

  Internationaal

  Mobility 1-2-3

  Je gaat al internationaal in het eerste jaar. Voor de opdrachten van ‘Exploreer de media’ bezoek je een buitenlandse stad en ga je aan de slag met het beeldmateriaal dat die de reis heeft opgeleverd. In het tweede jaar ga je naar Parijs of Londen voor een driedaagse ontdekkingsreis door de wereld van communicatie: een pr-bureau, het parlement, een rondleiding door de stad, … In het derde jaar ga je zelf op zoek naar internationale ervaringen en deelt ze in een portfolio. Dat kan gaan van een zomercursus in Rome, over een congres in Athene tot een workshop in Barcelona.

  Erasmus

  In het derde jaar kan je een semester lang in het buitenland studeren. Frankrijk, Spanje, Polen, Zweden: zeg jij het maar. Een prachtige ervaring die je leert om intercultureel te werken, op eigen benen te staan, talen bij te leren, … en je dus beter voorbereidt op het werk van communicatiemanager.

  Internationale stage, wedstrijden en projecten

  Communicatie en internationaal gaan hand in hand. Zo is een buitenlandse stage een mooie extra troef op je cv, maar je kan ook deelnemen aan internationale wedstrijden om je met studenten in het buitenland te meten. Daarnaast slagen we er tijdens de Intensive Weeks elk jaar opnieuw in om met een aantal zusterscholen uit Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Nederland en Turkije een veertigtal studenten bij elkaar te brengen. Je werkt dan in een internationale context en moet dus gedwongen rekening houden met de culturele, maatschappelijke en economische verschillen van de participerende landen.

  Engelstalige vakken

  In het derde jaar worden sommige vakken in het Engels gegeven. Zo voeg je ook vaktermen toe aan je Engelse woordenschat, een must als je in een internationale context aan het werk wil. Bovendien zit je tijdens deze lessen samen met inkomende Erasmusstudenten. Zo leg je meteen ook internationale contacten.

  Tweetalig diploma

  Op drie jaar tijd een Nederlandstalig én Franstalig diploma Communicatiemanagement op zak hebben? Dat kan. We hebben met de Brussels hogeschool ISFSC een samenwerkingsverband waarbij je het volledige tweede jaar van je opleiding in Brussel in het Frans volgt. Beide instellingen reiken dan gezamenlijk je diploma uit.

  Flexibel studeren

  Werken en studeren

  Het flextraject Communicatie is een aangepast traject voor werknemers. De meeste leerstof verwerf je via zelfstudie: via klassiek cursusmateriaal en/of e-learningmethodes. Wij zorgen voor genoeg ruggensteun. Je hebt dezelfde examenstof als de andere studenten en ontvangt een identiek diploma.

  Je kan deelnemen aan de lessen maar er is geen verplichte aanwezigheid, behalve tijdens de examenreeks en de stage. Je kiest zelf het tempo waarop je de opleiding aflegt, zodat de combinatie met je werk haalbaar blijft.

  Vrijstellingen

  Heb je al een diploma op zak? Of heb je een aantal credits behaald in een vorige opleiding?

  Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Bekijk de mogelijkheden in dit document of vraag vrijstellingen aan bij je inschrijving.

  Verkorte trajecten

  Als je al een diploma hebt uit de groep Handels- en bestuurswetenschappen dan bieden we enkele verkorte trajecten aan. Zo behaal je een extra diploma Communicatie – PR en Voorlichting in …

  FAQ over deze opleiding

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

   Als je kiest voor een modeltraject van 60 studiepunten is je opleiding een fulltime bezigheid:  

   • Het merendeel van de week staan er lessen en coachingmomenten op het programma en zal je quasi volledige dagen aanwezig / bezig (moeten) zijn.  

   • Per week heb je ongeveer 2 halve dagen vrij. Let wel: het is wel de bedoeling dat je deze lesvrije momenten gebruikt om te studeren en/of aan (groeps)opdrachten te werken.  

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

   De grootte van je klasgroep is afhankelijk van het vak en varieert dus sterk.

   • Voor sommige vakken zal je les krijgen in een groep van circa 35 studenten, voor andere zit je mogelijk samen met een 60 à 70 studenten.
   • Voor praktijkvakken krijg je individuele coaching en houden we de groepen klein(er).  

  • Ik twijfel tussen Communicatiemanagement en Communicatiewetenschappen?

   Een professionele bachelor Communicatiemanagement 

   • volg je aan de hogeschool
   • is vooral praktijkgericht: je mag theorie meteen omzetten in praktijk via cases, oefeningen, opdrachten, stages, … waarbij je aan de slag gaat met en in het werkveld.   

   Een bachelor of master in de Communicatiewetenschappen 

   • volg je aan de universiteit 

   • is vooral academisch gericht: je focust hoofdzakelijk op theorie en onderzoek.  

   Tip: je kan gerust beide doen. Met je professionele bachelordiploma op zak, kan je via een verkort traject (2 jaar) alsnog een master behalen. Deze aanpak heeft heel wat voordelen: 

   • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt, want jij combineert ruime praktijkervaring (uit de bachelor) met extra kennis van theorie & onderzoek (uit de master).  

   • Je verhoogt je slaagkans aan de universiteit en loopt minder risico om leerkrediet te verliezen, want je bouwt je kennis, skills en studeerervaring rustig op.  

  • Ik twijfel tussen Communicatiemanagement en Journalistiek?

   Liefde voor en/of interesse in communicatie is in beide opleidingen een must, maar de klemtonen liggen toch beduidend anders.  

   In de opleiding Journalistiek leer je hoe je via diverse tools (audio, video, tekst) en kanalen kritisch verhalen kan vertellen: 

   • Je bent gebeten door nieuws en actualiteit, en nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt.  

   • Je wil de waarheid doorgronden en daarover kritisch verslag uitbrengen.  

   • Je schrijft graag en vertelt graag maatschappelijk relevante verhalen (vanuit het domein cultuur, politiek, sport, lifestyle en/of human interest).   

   In de opleiding Communicatiemanagement leer je hoe via diverse tools (tekst, foto, video) en kanalen een boodschap kan overbrengen die je doelgroep informeert, inspireert of activeert: 

   • Jij denkt graag na over hoe merken & bedrijven hun imago hoog houden, in de media verschijnen, hun verkoop kunnen stimuleren … 

   • Je vindt het leuk om creatief te werken met tekst, fotografie en video. 

   • Je bent niet bang om voor groepen te spreken.   

   • Je bent sterk in organiseren en plannen. 

  • Wat is het verschil tussen de afstudeerrichtingen?

   Beide afstudeerrichtingen zijn nauw verwant, maar er is toch een belangrijk accentverschil.  

   Bij Commerciële Communicatie (Reclame)

   • Staat de behoefte van de consument centraal 
   • Je leert hoe je campagnes kan opzetten met verkoop van een product of dienst als doel.  

   Bij Public Relations en Voorlichting 

   • Staat het imago en de identiteit van een merk of organisatie centraal
   • Je leert hoe je campagnes kan opzetten met sensibilisering of gedragsverandering als doel.  

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou