De cel onderwijsonderzoek van de AP Hogeschool, AP Educational research Unit is een expertisecentrum inzake motivatie en het versterken van leren zowel in een academische als in een professionele context, en dit bij (jong)volwassenen. De cel wil de contexten versterken waarin jongeren en volwassenen leren, en ze meer motiverend maken door ze te stoelen op inzichten uit empirisch onderzoek. De cel zet daartoe praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek op dat niet enkel leidt tot wetenschappelijke inzichten, maar dat ook instrumenten oplevert aan de hand waarvan leren en motivatie in kaart kunnen worden gebracht en kunnen worden ondersteund.
De expertise van de cel situeert zich op vier expertisegebieden:
De cel maakt organisatorisch deel uit van de directie Onderwijs en Onderzoek van de AP Hogeschool en heeft zo een dienstverlenende taak naar de opleidingen, departementen en Schools of Arts van AP.
Verder werkt de cel voor het versterken en uitdragen van haar expertise ook samen met (inter)nationale kennispartners, onderwijsinstellingen en het werkveld. Zo stelt ze haar expertise ter beschikking van innovaties bij KMO’s en social profit via deelname aan het expertisedomein motivatie- en leerprocessen van het BLIKOPENER-project.
Hebt u een vraag of een idee voor mogelijke samenwerking? Neem vrijblijvend contact op via gert.vanthournout@ap.be
360° feedback voor professionele ontwikkeling en leren in hoger onderwijs en werkomgeving
In het TPG-project wordt een Vlaanderen brede ToelatingsProef voor Graduaatsopleidingen ontwikkeld en geoperationaliseerd.
Onderzoek naar de kwaliteit en het gebruik van het 360° Learning instrument in de stagecontext
Erasmus+ project Boosting European Exchange on HVET and Employer Involvement in Education Structures
In dit ontwerpgericht onderzoek werden Teacher Design Teams geïmplementeerd in lagere scholen met als doel om leraren te professionaliseren in STEM en om STEM-integratie in het lager onderwijs te bevorderen.
De ontwikkeling van een schaal ‘Motivatie voor duaal leren’ en de integratie ervan in de leidraad volgens het ICE-model (Intake – Casussen – Exploratie) van het GO! onderwijs.
Onderzoek naar de diversiteit en flexibiliseringsnoden van instroomprofielen in het hoger onderwijs
Dit project wil (jong)volwassenen stimuleren en ondersteunen om hun professionele ontwikkeling op het terrein van soft skills verder aan te pakken. Het project ontwikkelt een vragenlijst aan de hand waarvan ze hun soft skills kunnen evalueren, alsook een feedbacktool die hen zal begeleiden bij de verdere ontwikkeling van deze skills.
LAP!: evidence-informed ontwikkeling van een Learning Analytics dashboard
Dit project onderzoekt de werking van Teacher Design Teams en de impact van de door deze teams ontwikkelde leeromgevingen op de percepties en het leerrendement van studenten
De kwaliteit van het Lemo-instrument verhogen en onderzoeken hoe op basis van Lemo activiteiten voor leercoaching kunnen worden ontworpen.
In het ESF-project Povigo ontwikkelt de AP Hogeschool samen met het softwarebedrijf Kunlabora en de coaches van Groep INTRO een digitale groei-app. Deze zal mensen met een burn-out begeleiden om opnieuw de stap te zetten richting de arbeidsmarkt door hun soft skills in kaart te brengen en te versterken. AP levert expertise aan inzake soft skills, maar ook inzake het motiverend aanbieden van content.
Onderzoek naar welke 21st century skills nodig zijn voor de evoluerende arbeidsmarkt, toegespitst op de havengebieden van de interregio Vlaanderen-Nederland.
Designonderzoek naar innovaties die door Teacher Design Teams ontwikkeld werden en die als doel hebben om het zelfgestuurd leren van eerstejaarsstudenten te bevorderen.
Onderzoek naar initiatieven rond werkplekleren en de meerwaarde ervan in de lerarenopleidingen basisonderwijs.