Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Meten in beeld / Picture this!

Als projectontwikkelaar kan het een handige troef zijn om toekomstige ontwerpen in 3D aan klanten te presenteren. Programma’s zoals Google maps, Google earth, Sketchup hebben hiervoor de weg geëffend. Topografische softwareprogramma’s voorzien tegenwoordig meer en meer mogelijkheden om onderlinge uitwisseling van DTM’s mogelijk te maken tussen software en viewers. Nieuwe technologiën maken het mogelijk om een bestaande toestand of gebouwen in de buurt van een te ontwikkelen project in 3D op te meten. Een toename in de vastgoedsector van het gebruik van 3D terreinvoorstellingen is dan ook voor de hand liggend.

De laserscanner is een toestel dat uitermate geschikt is om objecten in drie dimensies op te meten en weer te geven. Het grote voordeel van deze techniek is de snelheid waarmee gemeten kan worden en dan vooral het grote aantal punten dat in die kleine tijdspanne gemeten wordt. Daar zit hem dan ook één van de nadelen van deze meetmethode: er wordt een enorm grote puntenwolk gecreëerd. Deze puntenwolken kunnen miljoenen punten bevatten en er is gespecialiseerde software nodig om de grote hoeveelheid aan gegevens te verwerken tot een bruikbaar model. De verwerking neemt dan ook vaak een veelvoud van de opmeettijd in, mogelijk te veel tijd. Indien een eenvoudige voorstelling van de omgeving van een toekomstig project volstaat, zal de met de gegevensverwerking gepaarde kost wellicht buiten verhouding zijn.

De combinatie van reflectorloze opmeting en terrestrische fotogrammetrie kan in dit geval mogelijk soelaas brengen. In dit project willen we het principe van de combinatie van reflectorloze opmeting en terrestrische fotogrammetrie onderzoeken en toepassen met een daarvoor geschikt totaalstation / imaging station. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de toepassingsmogelijkheden van deze meettechniek die, in de praktijk al snel (mogelijk ten onrechte), overschaduwd werd door de laserscantechnologie.

Er zal onderzocht worden, rekening houdend met de voor de verschillende toepassingen vereiste nauwkeurigheden, welk de meest geschikte/rendabele meettechniek is. Hiervoor worden de metingen van het totaalstation / imaging station geplaatst naast identieke metingen met de laserscanner. Op deze manier kan een vergelijking gemaakt worden tussen beide systemen en zal het duidelijk worden welke meettechniek de voorkeur dient te krijgen i.f.v. de verwachtingen van de gebruiker.

Onderzoeksvragen / Methodologie:

  • Wat zijn de mogelijkheden van het gebruikte toestel met betrekking tot de combinatie reflectorloze afstandsmeting en terrestrische fotogrammetrie?
  • Welke praktische nauwkeurigheden kunnen gehaald worden? (vgl reële maten en maten op model)
  • Vergelijking van de meting met de vooropgestelde en gekende voor- en nadelen van het meten met een laserscanner.