U bent hier

Onderwijs en Training

Postgraduaat Niet-confessionele zedenleer

Je hebt al een pedagogische opleiding achter de rug, of je zit in je laatste jaar lerarenopleiding en hebt al 30 studiepunten behaald? Je honger naar meer kennis en inzichten is nog niet gestild? Jij wil je leerlingen ook vertellen over waarden, ethiek en levensbeschouwing - want dat vind je boeiende en belangrijke onderwerpen? Dan zit je goed in deze opleiding. 

Je wil tijdens je lessen nog dichter bij je leerlingen staan en nog beter begrijpen waarvan zij ’s  nachts wakker liggen. Zelf ben je vrijzinnig-humanistisch ingesteld. Je kijkt met een open maar kritische blik naar de wereld en wil die kijk graag delen met je leerlingen.

Waarom kiezen voor dit diploma?

Alleen leerkrachten met dit diploma mogen het vak niet-confessionele zedenleer geven in de lagere school. Je kansen op de arbeidsmarkt worden dus heel wat groter. Bovendien zijn net dát de lessen waarin leerlingen zich helemaal aan je bloot geven - waarin je hen écht leert kennen. Want tijdens jouw vak ga je in op actuele thema’s en krijg je eerlijke antwoorden op complexe vragen.

Tip: Ben je vandaag een student in de lerarenopleiding kleuter- of lager onderwijs? Dan is dit postgraduaat de snelste weg naar een extra diploma. Kies tijdens je laatste jaar al voor keuzevakken in deze discipline: dan geniet je van een pak vrijstellingen tijdens het postgraduaat!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je volledige opleiding duurt één academiejaar (twee periodes van 13 weken).
Je volgt les op woensdagnamiddag tussen 14u en 18u.
Tijdens het eerste semester woon je 8 lessen van je mentoren bij; tijdens het tweede semester sta je al écht voor de klas tijdens een doe-stage van 16 uur.

Tijdens het eerste semester draait alles om de theoretische fundamenten van het vrijzinnige humanisme. Wat betekenen die termen? Waarom zijn ze belangrijk? 

Tijdens het tweede semester gaan we dieper in op dit alles. Niet-confessionele zedenleer is echt levensbeschouwelijk waardenonderwijs. Daarom gaat veel aandacht naar concrete onderwerpen uit het nieuws en naar de leefwereld van je leerlingen. Een aangepaste vakdidactiek maakt van jou een gedreven specialist ter zake. 

Modeltraject

Het modeltraject geeft je een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen met bijhorende studiepunten.
Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van de modeltrajecten; handig om zelf af te drukken.

In de opleidingsfolder 2016-2017 van het postgraduaat Niet-confessionele zedenleer staat een foutieve versie van het modeltraject. Hieronder vind je de juiste:

Modeltraject Niet-confessionele Zedenleer

Waar maakt AP het verschil?

  • Je krijgt les van vakspecialisten. Al je docenten geven zélf al jaren zedenleer. Hun praktische input is van goudwaarde.
  • Je leert van je medestudenten. Sommigen staan pas aan het begin van hun carrière, anderen geven al jaren les. Die mix verrijkt je kijk op de wereld.
  • We ondersteunen je met praktische zaken. De campus is vlot bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer. Je volgt enkel les op woensdagnamiddag. Bovendien geven we je alle vrijheid om zelf je stageschool te kiezen op een locatie en over een tijdspanne die jou past.

Toelatingsvoorwaarden

Diploma:

  • HOKT + GPB (SLO)
  • pBa + GPB (SLO)
  • SLO, ILOAN, Aggregatie (universiteit/hogeschool)
  • Geïntegreerde lerarenopleiding pBa (kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs)

Toelating tot de studie:

  • via SLO: je moet al min. 30 studiepunten hebben verworven
  • via geïntegreerde lerarenopleiding: je moet al min. 60 studiepunten verworven hebben

Infomomenten

Meer informatie over de infomomenten vind je op de pagina van het departement Onderwijs en Training.

Inschrijven

Om je in te schrijven voor het postgraduaat Niet-confessionele Zedenleer vul je eerst het online registratieformulier in. Vervolgens kom je persoonlijk langs op het studentensecretariaat van campus Spoor Noord en vervolledig je je dossier.

Inschrijvingslocatie

Het studentensecretariaat van campus Spoor Noord - Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen.

Brochure

Dowload de brochure onderaan of vraag een gedrukte versie aan. We sturen de brochure gratis naar je op.

Contact

Voor inhoudelijke informatie over de opleiding kan je terecht bij de opleidingsverantwoordelijke: corinne.leys@ap.be.
Voor vragen over inschrijven kan je terecht bij het studentensecretariaat.