U bent hier

Kleuteronderwijs

Over de opleiding

De bachelor Kleuteronderwijs is dé opleiding voor jou omdat jij gek bent op kinderen. Je bent een warm iemand die kleuters wil begeleiden bij hun eerste schoolervaring. Je wil samen met hen verwonderd zijn, muziek maken, spelen en boeiende ervaringen opdoen.

Ben jij onze kandidaat?

Ben je taalvaardig, communicatief en sta je open voor nieuwe uitdagingen? Ben je creatief, spontaan, sociaal en enthousiast? Spelen taal, muziek, drama en beeld – net als in onze opleiding – een belangrijke rol in jouw leven?

Ben je zelfstandig, maar ook bereid om in een team te werken? Wil je reflecteren over je eigen prestaties en kan je omgaan met kritiek? Treed je graag op als coach en begeleider?

Dan ben jij onze kandidaat!

Waarom kiezen voor Kleuteronderwijs?

Samen met kleuters de wereld ontdekken
Je doet niets liever dan het allerbeste in kleuters naar boven brengen. Je geniet ervan om ze te zien opgroeien en ze te zien bijleren. Je kunt verwondering opwekken bij kleuters en wilt samen met hen de wereld ontdekken. Je bereidt hen stap voor stap voor op de grote sprong naar het eerste leerjaar en hebt oog voor het unieke van elk kind.

Stap voor stap groeien als kleuterjuf of –meester
In de bachelor Kleuteronderwijs groei je stap voor stap als leerkracht. Eerst gaat alle aandacht naar jouw rol als juf of meester van een klas. Je krijgt dus veel vakken die je leren om goed les te geven aan kleuters. Maar daarnaast heb je ook een plaats als leerkracht binnen de school en zelfs binnen de ruimere samenleving. Je leert dus ook over didactiek, schoolbeleid en CLB. Zo groei je met je twee voeten in de praktijk en sta je stil bij de vele taken van een leerkracht.  

Creativiteit troef
In de bachelor Kleuteronderwijs vul je je creatieve geest en je liefde voor kleuters aan met een flinke portie pedagogisch inzicht. We leren je geïntegreerd en muzisch werken. Je leert om van elke dag in je kleuterklas één spannende aaneenschakeling van gebeurtenissen te maken. Door creatief om te springen met lesinhoud. En door zang en dans af te wisselen met ontdekkingstochten door de schooltuin. Zo slaag je er straks in om tijdens de inspirerende activiteiten met je klas aan je kleuters ook belangrijke vaardigheden aan te leren. Lees meer over de troeven van onze bachelor Kleuteronderwijs.

Meteen aan de slag in het kleuteronderwijs
Word je kleuterjuf of -meester, dan is je toekomst verzekerd. Leerkracht is immers een knelpuntberoep. Wanneer je afstudeert, vind je meteen werk. Lees meer over de beroepsmogelijkheden.

Verplichte, niet-bindende instaptoets

Bij aanvang van elke lerarenopleiding moet je van de Vlaamse overheid een verplichte, niet-bindende een instaptoets afleggen. Wat deze instaptoets inhoud en hoe je er aan moet beginnen, vind je terug via deze link

Ultramoderne nieuwe campus

Je volgt les op campus Spoor Noord, de nieuwe campus van het departement Onderwijs en Training met ultramoderne aula's, labo's en praktijklokalen. De campus is voorzien van alle moderne studentenfaciliteiten: een uitgebreide bibliotheek, modern studentenrestaurant, ondergrondse parking met fietsenstalling en groene patio. Lees meer over campus Spoor Noord.

Meer weten over de bachelor Kleuteronderwijs?

Lees meer over de stages en projecten die je zal volgen en de mogelijkheden om in het buitenland te studeren.

Ontdek ook het laatste nieuws uit de opleiding of kom naar een van onze infomomenten.

Als lerarenopleiding Kleuteronderwijs dragen we transparantie hoog in het vaandel. Meer informatie over de te verwachten kosten doorheen de drie academiejaren bacheloropleiding vind je hier. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan. 

Lerarenopleiding Kleuteronderwijs