U bent hier

Onderwijs en Training

Studenten Kleuteronderwijs geven sport

De eerste- en derdejaarsstudenten Kleuteronderwijs van AP Hogeschool organiseerden afgelopen donderdag (25/01) samen – verspreid over 10 stedelijke scholen in Antwerpen – een sportdag voor kleuters in het kader van het opleidingsonderdeel Beter Spelen. Om de sportdag op een leuke manier in te richten, organiseerden de studenten de sportdag op elke school rond een bepaald  thema. In basisschool Inpeeria stond het thema ‘dromen en slapen’ centraal. Een heus plezier voor de allerkleinsten en een leerrijke dag voor de studenten. 

“De kinderen zijn uitbundig en beleven er enorm plezier aan, ze hebben in ieder geval nog niet gevraagd om iets anders te doen of om ermee te stoppen”, vertelt Tiffany Notterdaeme, studente kleuteronderwijs, met een tevreden blik en vervolgt: “zelf haal ik er ook echt voldoening uit als ik merk dat ze het leuk vinden en enthousiast meedoen. Dan weet je dat de voorbereidingen en de tijd die je hebt geïnvesteerd echt renderen.”

Uit de comfortzone

Terwijl de kleuterbende zich volledig uitleeft met bokshandschoenen op ballonnen, rollebollend over de grond kruipt en op en neer hopt op de speelse aanwijzingen van de aanwezige kleuterjuffen in spé, vergt dit meer moeite van de studenten dan op het eerste zicht lijkt want “kleuterjuffen sporten normaal gezien niet met hun kindjes en het vergt een heel andere lesaanpak”, benadrukt LO-leerkracht en alumnus van AP Hogeschool Jay Van Hoey. “Ze worden hiermee dus een beetje uit hun comfortzone getrokken en dat biedt leerrijke inzichten voor hen.”     

Professionele evaluatie

De voorbereiding, planning en uitvoering zijn de voornaamste aspecten waarop de studenten kleuteronderwijs een beoordeling op krijgen. Ze moesten immers intens overleggen met de aanwezige leerkrachten van de betrokken scholen, de organisatie grotendeels op zich nemen en afspraken strikt naleven. “Alle stedelijke basisscholen die in de werkgroep kleuterturnen zitten, staan ook grotendeels in voor de beoordeling van alle participerende studenten” laat lector An Taets weten. “Ze worden dus door professionals vanuit het werkveld geëvalueerd en krijgen feedback die volledig strookt binnen de huidige schoolse context.”

De gezamenlijke sportdag is een samenwerking tussen AP Hogeschool en de werkgroep kleuterturnen van het Stedelijk onderwijs waarin dit jaar vertegenwoordigers van de volgende basisscholen thuishoren: Prins Boudewijn, De Tandem, De Molen, Prins Dries, De Esdoorn, De Bever en Omnimundo.