U bent hier

Onderwijs en Training

Flextraject biedt nieuwe onderwijskansen

“Na tien jaar werken in de privésector wou ik mijn droom om les te geven najagen. Met een gezin en een halftijdse baan, kon ik via het flextraject Lager Onderwijs bij AP Hogeschool mijn onderwijsdroom in vervulling doen gaan”, legt oud-studente Anke Van Rooten uit. De flextrajecten voor Kleuter- en Lager Onderwijs zijn, zoals de naam impliceert, flexibele opleidingen op maat voor zij-instromers. Denk maar aan mensen die werken en/of een gezin hebben en een carrièreswitch overwegen maar ook personen die al een vooropleiding achter de rug hebben, beperkte of geen ervaring hebben, en zich willen bijscholen om voor de klas te staan.

Lerarentekort

“In 2014 hoorden we reeds onheilspellende berichten in de media over het nijpende lerarentekort dat zich nog steeds voltrekt. In overleg met 4 CVO’s (Centra voor volwassenenonderwijs), ELAnt (Expertisenetwerk Lerarenopleidingen Antwerpen) en Universiteit Antwerpen hebben we de handen in elkaar geslagen om de flextrajecten op te richten. De flextrajecten trekken andere doelgroepen aan die via reguliere opleidingen zeer moeilijk een lerarendiploma zouden kunnen behalen”, verklaart medeontwikkelaar en stagebegeleidster Annelies Aerts van AP Hogeschool.

Dat ondervond Anke aan de levende lijve want “het flextraject bij AP Hogeschool vond ik de beste formule om mezelf zo vlug mogelijk om te scholen. Ik had geen onderwijservaring en moest studie, werk en gezin combineren. Het programma was dus zeer zwaar. Ik leerde het grootste deel in zelfstudie en volgde twee avonden per week les. Gelukkig stonden lectoren altijd klaar om me te helpen en kon ik mijn lessenrooster in overleg soepel inplannen.” Ook lopen studenten vanaf de eerste week één dag stage. Daardoor “krijg je onmiddellijk door of lesgeven iets voor jou is of niet”, geeft Anke nog mee.

Succesverhaal

De flextrajecten Kleuter- en Lager Onderwijs waren een onmiddellijk succes. In 2014 schreven zo’n 80 studenten zich in voor beide flextrajecten tezamen en “sindsdien hebben de opleidingen enkel maar aan populariteit gewonnen. Een teken dat er wel degelijk nood is aan opleidingen op maat. Bijkomend helpen we mee het oplopend lerarentekort weg te werken in onze samenleving. Daar putten we echt wel voldoening uit”, zegt Annelies tevreden.

De opleiding heeft Anke geen windeieren gelegd. “Met mijn diploma lager onderwijs vond ik onmiddellijk werk. Ik mag lesgeven in het basisschooltje Pistache in Schaarbeek waar ik met hart en ziel voor de klas sta. Nu heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt en daar ben ik enorm blij mee”, getuigt Anke.

Geïnteresseerd in een opleiding op maat?  Informatie over de flextrajecten Kleuter- of Lager Onderwijs vind je op deze webpagina van het departement Onderwijs en Training.

Verkort traject Secundair Onderwijs

Heb je al een geïntegreerde lerarenopleiding achter de rug of bezit je al een bachelor/master in combinatie met  een specifieke lerarenopleiding en wil je graag op korte termijn lesgeven in het secundair onderwijs? Dan is een verkort traject Secundair Onderwijs misschien iets voor jou. Meer informatie over het verkort traject vind je terug via deze link.