U bent hier

Onderwijs en Training

Bedrijven openen deuren voor Technoteens

Vandaag en morgen nemen om en bij de 600 jongens en meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs deel aan Technoteens. Dat is een gezamenlijk initiatief van Agoria, de federatie van de technologische industrie, en AP Hogeschool. Maar liefst 83 studenten uit onze lerarenopleidingen begeleiden de technologieworkshops.

Tweeëntwintig technologiebedrijven in Vlaanderen en Brussel gooien hun deuren open en nodigen de jongeren uit op een boeiende technologie-excursie. Het doel? Hen nieuwsgierig maken naar techniek, technologie en technologische studies.

De 36 zesdejaars van de Vrije Basisschool van Sterrebeek krijgen vandaag samen met Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits een exclusieve rondleiding bij de autobouwer Audi in Brussel.

Keuze te over

Asco, Atlas Copco, Audi, Baltimore Aircoil Company, Barco, Bekaert, Bilfinger, Bosch, Continental, Duracell, ETAP, Heraeus, Nyrstar, ON Semiconductor, Page Electronica, Picanol, Qinetic Space, Siemens, Stork, Televic, TE Connectivity en Umicore; de Technoteens hebben keuze te over, want in alle provincies openen vandaag en morgen technologiebedrijven hun deuren voor de leergierige tieners.

De wondere wereld van technologie

Technologiefederatie Agoria zet zich al jaren in voor het promoten van technologiestudies. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen:

“We proberen jongeren zo vroeg mogelijk nieuwsgierig te maken naar de wondere wereld van technologie. Bij de overgang van het basis- naar het middelbaar onderwijs maken de kinderen en hun ouders al belangrijke keuzes voor de studies die ze later op het niveau hoger onderwijs gaan doen, vandaar dat we een actie als Technoteens organiseren.”

Kinderen goesting doen krijgen

Naast de kinderen zelf en hun ouders, spelen ook de leraren een belangrijke rol in de studiekeuzes van later. Agoria werkt daarom samen met de lerarenopleidingen van de Artesis Plantijnhogeschool Antwerpen voor de organisatie van Technoteens. De AP Hogeschool zet vandaag en morgen 83 student-leraren in voor de begeleiding van de kinderen. Ingrid Van der Veken, departementshoofd Onderwijs en Training van de AP Hogeschool:

“AP wil een zinvolle bijdrage leveren aan het probleem van de technische knelpuntberoepen. Kinderen van jongs af aan en spelenderwijs goesting doen krijgen in wetenschap en technologie: daar is het ons om te doen. Zowel binnen de opleiding Kleuter-, Lager als Secundair Onderwijs leren we onze studenten hoe ze die steile ambitie voluit waar kunnen maken in hun latere klaspraktijk.”

Zin naar meer

Minister van Onderwijs Hilde Crevits:

“We hebben nood aan voldoende mensen die uitvinden en ontwikkelen. Het is dan ook belangrijk dat jongens en meisjes niet enkel buitenschools in aanraking komen met technologie via de activiteiten van een STEM-academie. Met het project technoteens zorgen de technologische sector en heel wat innovatieve bedrijven ervoor dat jongeren op een belangrijk moment in hun schoolloopbaan leren hoe de wagen van hun ouders of het televisietoestel in elkaar steekt. Het is belangrijk dat de ondernemerswereld de schouders hieronder zet. Dat proeven van technologie moet jongeren zin doen krijgen naar meer en hun interesse wekken voor de maatschappelijke uitdagingen.”

Technoteens bij Audi: deurhangers met LED-lichtjes

De zesdejaars van de Vrije Basisschool Sterrebeek ontdekken vandaag het beste wat Audi Brussels aan techniek te bieden heeft. Zo leren ze er onder meer dat een auto samengesteld is uit wel 1000 onderdelen. En dat deze onderdelen elke dag weer via 15 treinwagons en 75 vrachtwagens worden aangeleverd op de montagebanden. En de Technoteens steken alvast ook zelf de handen uit de mouwen. Tijdens een toffe techniekworkshop solderen ze deurhangers met LED-lichtjes in elkaar. Het resultaat tonen ze in de namiddag aan Vlaams minister van Onderwijs Crevits.

Selfie Hilde Crevits
Een selfie mocht uiteraard niet ontbreken.

 

Technoteens bij Nyrstar

Technoteens bij Nyrstar

Technoteens bij Nyrstar