U bent hier

Lemo in instapproef lerarenopleiding

Wie voortaan aan een lerarenopleiding aan een Vlaamse hogeschool wil beginnen, zal een verplichte niet-bindende instaptoets moeten afleggen, besliste minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Een deel van die toets bestaat uit de Lemo, een instrument dat tussen 2005 en 2010 door onderzoekers aan AP Hogeschool en Universiteit Antwerpen ontwikkeld werd en studenten ondersteunt om succesvol te studeren.

Er is lang over gepalaverd, maar uiteindelijk heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) toch beslist om vanaf september 2016 verplichte niet-bindende instaptoetsen te organiseren voor iedereen die aan een Vlaamse hogeschool aan een lerarenopleiding wil beginnen. De Lemo maakt  daar deel van uit. Daarnaast plant de minister de stapsgewijze invoering van Columbus, dat is een verplichte maar opnieuw niet-bindende exploratieproef die studenten moet helpen bij hun studiekeuze. Onderdelen van Lemo zullen, weliswaar zonder de feedback en tips die Lemo meegeeft, deel uitmaken van Columbus.

Lemo werd tussen 2005 en 2010 ontwikkeld door onderzoekers van onze hogeschool in samenwerking met onderzoeksgroep EduBROn van Universiteit Antwerpen. Het afgelopen academiejaar maakten al 11 Vlaamse hogescholen, 3 universiteiten en een 70-tal secundaire scholen er gebruik van om studenten bewust te maken van hun leercompetenties en hen te laten stilstaan bij hun studiemotivatie.

Wat gaat goed, wat kan beter?

De test gebeurt aan de hand van een online vragenlijst en duurt niet langer dan 20 minuten. Vervolgens krijgt elke deelnemer onmiddellijk een individueel feedbackrapport met toelichtingen en tips over zijn of haar leercompetenties en studiemotivatie. Wat betekent dat nu concreet? Wel, de student krijgt te horen wat al goed loopt en wat er nog aangepast kan worden om de kansen op studiesucces te vergroten. Studiebegeleiders en docenten krijgen bovendien een groepsrapport om studenten beter te kunnen begeleiden, individueel of in de lessen.

Universiteiten en (hoge)scholen kunnen op goleweb.be terecht voor meer informatie.