U bent hier

Aantal studenten stijgt sterk

AP Hogeschool maakt een balans op van het aantal nieuwe studenten dat zich inschreef voor een professionele bacheloropleiding. Op 29 september 2015 noteert de hogeschool een stijging van 24% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit is de grootste relatieve stijging van alle hogescholen en universiteiten in de provincie Antwerpen.

Sterkste stijgers

De opleidingen van het departement Gezondheid en Welzijn, dat naast de bachelors Orthopedagogie en Sociaal Werk ook 3 zorgopleidingen aanbiedt, zitten duidelijk in de lift. De grootste groei noteren we voor de bacheloropleiding Sociaal Werk (+49%), gevolgd door de opleidingen Verpleegkunde (+63%) en Vroedkunde (+70%).

Het departement Onderwijs en Training doet het ook goed. De lerarenopleidingen Kleuteronderwijs, Lager Onderwijs en Secundair Onderwijs groeien allemaal. De grootste stijging zien we bij de bachelor Lager onderwijs (+26%).

In het departement Wetenschap en Techniek zijn de bachelors Integrale Veiligheid (69%), Elektromechanica (+47%) en Elektronica-ICT (+35%) de grote uitschieters.

Pascale de Groote, algemeen directeur AP Hogeschool:

“In september verhuizen 17 opleidingen naar campus Spoor Noord en bevinden àl onze professionele bachelors zich in het hart van Antwerpen. Het valt op dat de opleidingen die voordien in Boom, Merksem en Mechelen doorgingen, een stijgende curve vertonen. Antwerpen als studentenstad én onze ultramoderne campus op Spoor Noord in het bijzonder hebben dus een sterke aantrekkingskracht op jongeren.”

Knelpuntberoepen en onderwijsvernieuwing

In het departement Management en Communicatie krijgt de opleiding Bedrijfsmanagement (met afstudeerrichtingen Accountancy-fiscaliteit, Financie-verzekeringswezen, Logistiek Management en Marketing) een ferme boost (+55%).

 “Heel wat van onze professionele bacheloropleidingen leiden naar een knelpuntberoep. Onze studenten weten dat ze meteen werk vinden wanneer ze na 3 jaar afstuderen. Dat zien we dan ook in de inschrijvingscijfers. Onze bacheloropleiding Bedrijfsmanagement stijgt fors. Ook voor onze opleidingen Office Management en Hotelmanagement (allebei +27%) noteren we groeicijfers", aldus Pascale De Groote.  

"De onderwijsvernieuwing die al onze opleidingen nastreven, werpt duidelijk haar vruchten af. Drie jaar geleden startten we met twee nieuwe opleidingen: Energiemanagement en Integrale Veiligheid. Deze zomer studeerden de eerste energie- en veiligheidsspecialisten af. Ook zij zullen om werk niet verlegen zitten. De bachelor Journalistiek werkte dan weer een nieuw curriculum uit en speelt daarmee in op de laatste evoluties in medialand. Onze lectoren werken dagelijks aan de uitbouw van sterke opleidingsprogramma’s. Daar plukken we samen met onze studenten de vruchten van", besluit De Groote.

Alle departementen groeien

DepartementGroeipercentage nieuwe studentenCampus
Gezondheid en Welzijn33%Campus Spoor Noord
Management en Communicatie23%Campus Meistraat
Onderwijs en Training11%Campus Spoor Noord
Wetenschap en Techniek27%Campus Spoor Noord en
Campus Kronenburg
TOTAAL24%

Het academiejaar start op 21 september 2015. De inschrijvingsperiode loopt nog tot 26 oktober.