U bent hier

Studenten uit Nederland

Je bent jong en je bruist van de ambities. Je gaat daarom op zoek naar een opleiding die op jouw lijf geschreven lijkt. Bovendien heb je zin in avontuur - wil je net iets anders dan je leeftijdsgenoten. En dus kijk je over de grens. Richting zuiden. Richting Antwerpen. Want daar ligt de poort naar de wereld. Daar begint jouw toekomst.

Infodag voor Nederlandse studenten

Ben je Nederlander en wil je in Antwerpen studeren? Op zaterdag 25 november 2017 nodigt AP Hogeschool je uit voor een infomoment over het hoger onderwijssysteem in Vlaanderen. Je leert onze opleidingen kennen en kan nadien de stad intrekken voor een middag kerstshoppen.

Deelname is gratis, maar registreren is wel nodig en kan op deze pagina.

AP aanwezig op Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven

Op 29 en 30 september 2017 is AP aanwezig op de Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven. Kom eens langs om kennis te maken met onze opleidingen en lectoren, en kom te weten wat Antwerpen en AP jou allemaal te bieden hebben. 

Een bezoek aan Onderwijsbeurs Zuid is voor iedereen gratis na registratie. Na aanmelding ontvang je je toegangsbewijs direct in je mail. Print het ticket met barcode uit en vergeet het niet mee te nemen naar het Beursgebouw. Ook je ouders, vrienden en klasgenoten dienen zich vooraf te registreren. Klik hier om je aan te melden!

Met vragen over een studiekeuze maken in Vlaanderen kan je terecht bij het studentenadviespunt van AP Hogeschool: stap@ap.be.

Waarom kiezen voor AP Hogeschool Antwerpen?

  • Antwerpen is een internationale studentenstad die bruist van de cultuur-, sport- en uitgaansmogelijkheden.
  • Antwerpen ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens en is gemakkelijk bereikbaar met de trein of bus.
  • Bij AP Hogeschool heb je de keuze uit 24 professionele bacheloropleidingen (= HBO) en 8 artistieke opleidingen.
  • Daarnaast bieden we ook 19 HBO5-opleidingen (= Associated Degrees) aan.
  • Bij AP Hogeschool kan je rekenen op persoonlijke begeleiding bij het uitstippelen van je studietraject.
  • In Nederland is bij sommige opleidingen het aantal plaatsen beperkt. Bij AP Hogeschool is dat niet het geval. Je hoeft dus niet mee te doen aan een loting.
  • AP Hogeschool investeert voortdurend in haar opleidingen en campussen. In september 2015 openden we onze gloednieuwe campus Spoor Noord in hartje Antwerpen. Deze campus biedt plaats aan zo’n 5000 studenten.
  • Het collegegeld is aanzienlijk lager dan in Nederland.

Met de trein en fiets ben je er zo

Antwerpen ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens en is vlot bereikbaar met de trein. Het hoofdstation is Antwerpen Centraal. Stap je hier af, dan sta je meteen in het bruisende stadsgedeelte. Niet alleen onze campussen liggen op wandel- of fietsafstand van elkaar en het station. Ook de Meir - de populairste shopping area van ‘t stad – en de culturele places to be bevinden zich om de hoek.

Nederlandse versus Vlaamse opleidingen

NederlandVlaanderen
Voortgezet onderwijs=Secundair onderwijs
Associated degree=Hoger Beroepsonderwijs (HBO5)
HBO=Professionele bachelor
WO=Academische bachelor of master

Lees hier meer over de structuur van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

Toelatingsvoorwaarden

Voor een HBO5-opleiding kan je rechtstreeks inschrijven met HAVO-diploma. Indien je niet beschikt over een diploma voortgezet onderwijs moet je slagen in een toelatingsproef. Bovendien moet je voldaan hebben aan de deeltijdse leerplicht. Dit betekent dat je op het ogenblik van je inschrijving 18 jaar bent. Als je inschrijft tussen 1 september en 31 december, dan moet je 18 worden vóór 31 december van hetzelfde kalenderjaar.

Voor een professionele bacheloropleiding kan je rechtstreeks inschrijven met een diploma VWO of MBO4. Ook het getuigschrift van een succesvol afgelegde propedeuse geeft je toelating om in te schrijven.

Voor een academische bacheloropleiding kan je enkel inschrijven als je een VWO of getuigschrift van een propedeuse kan voorleggen.

Voor onze artistieke opleidingen zijn er bijkomende bindende toelatingsproeven waarvoor je eerst dient te slagen.

Kan je met een Nederlands diploma starten in een Vlaamse opleiding?

Opgelet - Studenten met een HAVO-diploma raden we aan om eerst een propedeuse af te leggen en vervolgens in te schrijven voor een professionele bacheloropleiding. Deze opleiding sluit hoogst waarschijnlijk beter aan bij jouw competenties.

Onderwijs in het Nederlands en Engels

De officiële onderwijstaal in Vlaanderen is gewoon het Nederlands, maar Engelstalige gastcolleges komen vaak voor.

Belangrijk is wel dat veel opleidingen opleidingsonderdelen Frans aanbieden. De ervaring leert ons dat Frans voor studenten uit Nederland vaak een struikelblok vormt omdat ze deze taal in het secundair onderwijs niet gehad hebben.  De meeste opleidingen bieden echter bijspijkertrajecten aan. Ook buiten het hoger onderwijs is een groot aanbod aan taalcursussen waar je je Frans kan bijschaven.

AP Hogeschool helpt je bij je studiekeuze

Wens je persoonlijke begeleiding bij het uitstippelen van je studietraject? Neem dan contact op met het studentenadviespunt (kortweg STAP) van de hogeschool. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden en stippelen we een traject op jouw maat uit. Contacteer stap@ap.be.

Studiegeld

Het onderwijs in Vlaanderen is opvallend goedkoper dan in Nederland. Een niet-beursstudent betaalt dit academiejaar 890 euro. Daar bovenop komt wel nog het geld voor opleidingsgeboden – en cursusmateriaal. In Nederland bedraagt het collegegeld gemiddeld 1.906 euro.

Het studiegeld wordt door de Vlaamse overheid bepaald en is afhankelijk van welke opleiding je volgt, het soort studiecontract dat je afsluit, het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet een beursstudent bent.

Raadpleeg de studiegelden en opleidingsgebonden kosten voor het huidige academiejaar.

Om Nederlandse studiefinanciering te krijgen voor een opleiding in Vlaanderen, moet je ingeschreven zijn voor ten minste 30 studiepunten in een bachelor- of masteropleiding. Een inschrijving voor een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma geeft alleen recht in combinatie met een inschrijving voor een bachelor- of masteropleiding van minimaal 30 studiepunten. Daarnaast mag je geen vorm van financiering ontvangen van de Vlaamse overheid.

Op kamers

Jij wil op kamers. Jouw Antwerpse studiegenoten willen op kot. Wil jij ook op kot in Antwerpen? De studentenvoorzieningen van AP - kortweg STUVO AP - helpen je op weg.

Verblijf je langer dan drie maanden in Antwerpen? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij de stad Antwerpen. Let op: deze procedure kan 2 tot 3 maanden duren.

Studenten aan het woord

Daantje Idelenburg
Daantje Idelenburg, studente Drama aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van AP Hogeschool, uit Amsterdam: "In het begin vond ik het wel wat eng, als Nederlanders tussen allemaal Vlaamse Klasgenoten. Gelukkig heeft mijn klas me goed ontvangen. Af en toe maken ze wel mopjes, maar dat is niet zo erg natuurlijk."

Elise Jacobse
Elise Jacobse, studente Verpleegkunde, uit 's Gravenpolder: "Ik zou het gewoon iedereen aanraden. Het is echt een verrijking om even buiten je comfortzone te gaan."

Nathalie Vriends
Nathalie Vriends, studente Communicatiemanagement, uit Breda: "In Nederland vond ik niet die specifieke richting die ik wou en bij AP sprak het vakkenpakket me meteen aan."

Dagmar Aarse
Dagmar Aarse, studente Journalistiek, uit Rotterdam: "In Nederland zijn er veel opleidingen met een toelatingstest. Vervolgens wordt er ook nog eens gekeken naar je cijfers uit het verleden. Bij AP krijgt iedereen de kans om zich te bewijzen in een opleiding. Dat is erg fijn en spreekt me aan."

Matthijs Van WissenMathijs Van Wissen, student Hotelmanagement, uit Maastricht: "In Nederland moet je telkens hospiteren als je op kamers wil. In Vlaanderen hoeft dit niet en kan je gewoon zelf kiezen waar je op kot gaat. Gewoon tekenen, zonder veel moeilijkheden of een selectie. Dat is veel fijner!"