U bent hier

Leerkrediet

Het leerkrediet is van toepassing op elke student die zich inschrijft aan een Vlaamse hogeschool of universiteit. Met het leerkrediet wil de Vlaamse overheid je stimuleren om een bewuste studiekeuze te maken en een succesvolle studiecarrière af te leggen.

Principe

Wanneer je je voor de eerste keer inschrijft aan een Vlaamse hogeschool of universiteit krijg je eenmalig een leerkrediet van 140 studiepunten. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je je inschrijft, zet je studiepunten uit dit leerkrediet in.

Slaag je voor een opleidingsonderdeel? Dan worden deze studiepunten terug bij je leerkrediet geteld. Slaag je niet? Dan ben je ze kwijt. Heb je geen studiepunten meer? Dan kan je je niet meer inschrijven aan een hogeschool of universiteit. Je kan dus niet eindeloos van opleiding veranderen zonder te slagen voor examens. 

De stand van zaken van je leerkrediet kan je steeds opvolgen op https://studentenportaal.vlaanderen.be/

Voorbeeld

Schrijf je je in voor een opleidingsonderdeel van 6 studiepunten, dan worden er 6 studiepunten van je leerkrediet getrokken. Slaag je na examens met minstens 10/20 voor dit onderdeel? Dan worden de 6 studiepunten terug bij je leerkrediet geteld.

Bonus

De eerste 60 studiepunten waarvoor je slaagt, krijg je dubbel terug. Deze 60 studiepunten hoeven niet binnen één programmajaar, één opleiding of één instelling te vallen.

Voor wie?

Het leerkrediet is van toepassing op iedereen die zich inschrijft met een diplomacontract voor een bachelor- of masteropleiding. Ook voor alle inschrijvingen voor opleidingsonderdelen met een creditcontract is het leerkrediet van toepassing. Het is niet van toepassing op studenten die zich inschrijven voor een bachelor-na-bachelor of postgraduaatsopleiding.

Doelstelling

Het leerkrediet heeft als doel om je als student te stimuleren in het maken van een doordachte studiekeuze en om je tijdig aan te zetten om eventueel van studierichting te veranderen.

Verkeerde keuze gemaakt?

De kans is klein dat je als student over onvoldoende leerkrediet beschikt om je studies af te ronden.

Verloopt je studie niet zo vlot of kom je tot de vaststelling dat jouw studiekeuze niet de juiste was? Dan maak je best een afspraak met je studieloopbaanbegeleider. Je kan je dan uitschrijven of een nieuwe opleiding kiezen. Zo verlies je niet onnodig studiepunten van je leerkrediet. Hoe sneller je de knoop doorhakt, hoe meer kans er is dat je studiepunten kan recupereren.

Meer info

Meer info over het leerkrediet vind je op de website van de Vlaamse overheid. Ook het centraal studentenadviespunt van onze hogeschool kan jou verder helpen.