U bent hier

AP coacht jongeren richting eerste job

Heel wat jongeren gaan na het afronden van hun studies in het secundair onderwijs meteen aan het werk. Vaak merken ze dat de overstap naar de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is. Ze beschikken wel over de juiste kennis, maar missen de soft skills om succesvol te zijn in hun prille carrière. Daarom lanceert AP Hogeschool samen met verschillende partners ‘Kickstart je toekomst!’, een werkinstrument waarmee jongeren in klasverband hun werkkwaliteiten kunnen aanscherpen.

De eerste stappen op de arbeidsmarkt
Heel wat jongeren besluiten na het afronden van het technisch of beroepsonderwijs om meteen aan het werk te gaan. Wat een inspirerend nieuw begin moet zijn, draait voor velen vaak anders uit. Al snel blijkt dat werkgevers en collega’s meer verwachten van schoolverlaters dan enkel de aangeleerde vakkennis.

Het belang van soft skills
AP Hogeschool en de Dienst Beroepsopleiding van het Ministerie van Onderwijs namen het initiatief voor het ESF-project ‘Kickstart je toekomst!’. Samen met Universiteit Antwerpen, Randstad Diversity en Levanto gingen ze op zoek naar de meest cruciale algemene werkkwaliteiten die jongeren nodig hebben om succesvol te zijn in hun job. Ze kwamen uit bij beroepsvaardigheden als betrouwbaarheid en stiptheid, samenwerking, probleemoplossend vermogen en houding tegenover diversiteit. En bij communicatievaardigheden als luisteren, inlevingsvermogen en assertiviteit.

Coaching op maat
Op basis van het onderzoek ontwikkelde AP Hogeschool verschillende werkinstrumenten en een toolbox waarmee jongeren in klasverband aan hun werkkwaliteiten kunnen werken en zich kunnen voorbereiden op hun eerste werkervaringen.

De meest doeltreffende begeleiding is een coaching op maat. Een belangrijke rol is dan ook weggelegd voor de I-kick, een online digitaal instrument dat jongeren een duidelijk zicht op de werkkwaliteiten die ze reeds verworven hebben.

Al deze materialen werden door de projectpartners ontwikkeld in samen werking met leerkrachten uit 12 pilootscholen uit gans Vlaanderen en in overleg met trajectcoaches uit de dienstverlening.

Lancering
Op donderdag 22 mei vindt de lancering plaats. Meer dan 200 leerkrachten en begeleiders uit de dienstverlenende sector (VDAB, Groep Intro en Vokans) maken kennis met de instrumenten en de aanpak die ‘Kickstart je toekomst!’ hen aanbiedt om jongeren te coachen.

Meer informatie over het Kickstartevent.
Meer informatie over het project ‘Kickstart je toekomst!’.

Partners:

  • AP Hogeschool
  • Dienst Beroepsopleiding van het Ministerie van Onderwijs
  • Levanto
  • Randstad Diversity
  • Universiteit Antwerpen

In samenwerking met:

  • 12 secundaire scholen
  • VDAB

Kickstart je toekomst! toolbox

Kickstart je toekomst! toolbox
Met de Kickstart toolbox - die meer dan 80 spelen bevat - scherpen jongeren in klasverband hun werkkwaliteiten aan.

Tags: