Overslaan en naar de inhoud gaan

Mens en Maatschappij

e-learning Neurodiversiteit op het werk

Wat betekent neurodiversiteit en hoe kan het anders denken van bijvoorbeeld collega's met ADHD, autisme of dyslexie een impact hebben op het werk? In de e-learning 'Neurodiversiteit op het werk… anders dan je denkt!' kan iedereen het op eigen tempo ontdekken. Deze opleiding werd ontwikkeld door een ESF-projectteam van AP Hogeschool, KU Leuven en emino. Het resultaat is een onderbouwd en kwaliteitsvol aanbod met:

  • sterke verhalen van ervaringsexperten aan het woord (waaronder Elise Cordaro, Dewi Van De Vyver en Machil Deinum)
  • veel praktische tips & tricks
  • een aangename afwisseling tussen lezen, kijken en luisteren.

Een eye-opener voor collega's, HR-medewerkers en leidinggevenden!
Meer weten over dit aanbod? Onderzoeker karen.vandevyvere@ap.be hoort graag van jou.

Roma

In kader van een onderzoek naar Roma in Vlaanderen publiceerden onderzoekers van Mens & Maatschappij een website over deze bevolkingsgroep.

Artikel in Agora

Sarah Verreyken en Mieke Defieuw schreven een artikel voor Agora over hoe ouders en context in de bijzondere jeugdzorg betrokken kunnen worden.

Artikel: Een kader voor kwalitatieve onderwijsondersteuning

Met de invoering van het ondersteuningsmodel, is een noodzakelijke stap gezet in de evolutie naar meer kwaliteitsvol onderwijs voor elke leerling. Geïnspireerd door gesprekken met ondersteuners en netwerken, introduceert dit artikel in Welwijs een kader voor kwalitatieve onderwijsondersteuning. Daarnaast geeft het weerklank aan bezorgdheden en stellinginnames van ondersteuners.

Congres Inclusion & Disability

Op 17 en 18 november 2022 organiseerde onderzoeksgroep Mens & Maatschappij een congres over inclusie in het onderwijs.

Onderzoeksrapport: Waarde van het jeugdwerk

Welke waarde geven kinderen en jongeren aan het jeugdwerk? Hoe beleven kinderen en jongeren jeugdwerk? Wat ervaren kinderen en jongeren als waardevol? Met dit onderzoek uit 2021 wordt een voorzichtig antwoord gezocht op deze vragen.

Het vertrekpunt is een uitgebreide literatuurstudie naar de waarde van jeugdwerk voor de deelnemers vanuit verschillende perspectieven. Kinderen en jongeren komen zelf aan het woord in het tweede deel van het onderzoek. Vanuit een verkennend kwalitatief onderzoek spreken zij zich uit over de waarde van jeugdwerk. In deel drie worden conclusies en beleidsaanbevelingen geformuleerd: wat hebben we geleerd, wat valt er nog te leren?