U bent hier

Journalistiek

Over de opleiding

Jij staat graag achter de camera of microfoon. Met kritische vragen in je hoofd, klaar om een meeslepende reportage te maken of een puntig opiniestuk te schrijven. Je houdt van taal, bent mee met de actualiteit en hebt een brede kijk op de maatschappij. Sterker nog: je wilt straks écht een rol spelen in die samenleving. De bachelor Journalistiek wacht op jou.

Nieuw opleidingsprogramma

De (online) mediawereld verandert pijlsnel. Het beroep van journalist verandert pijlsnel mee. We werkten daarom een nieuw curriculum uit voor de bachelor Journalistiek. Een programma dat inspeelt op de nieuwste ontwikkelingen in het medialandschap.

Waarom kiezen voor de bachelor Journalistiek?

Digitalisering

De digitale revolutie zorgt ervoor dat media en journalistiek grondig aan het veranderen zijn. Grenzen in tijd en ruimte zijn volkomen verdwenen. Je leest het nieuws wanneer en hoe je wil: op websites, via apps, in een krant. Televisieprogramma’s bekijk je uitgesteld op om het even welke drager: smartphone, tablet, laptop, televisie … horloge (?). 

Via live streaming volg je alles op het moment van de feiten en kan je naar muziek en radio luisteren wanneer en waar je wil. De sociale media zijn een volwaardige aanvulling.

Het uitgebreide digitale aanbod geeft ons onbeperkt toegang tot informatie … en heeft zelf continu behoefte aan input en informatie. De media veranderen en de journalistiek verandert mee. Daar bereiden wij onze studenten op voor!

In de stad gebeurt het

De stad is dé biotoop van de éénentwintigste eeuw. Bewoners zoeken naar manieren om hun ‘urban life’ aan te passen. Met gemeenschappelijke moestuinen spelen ze in op de nood aan meer lokale voedselvoorziening, ze denken mee na over oplossingen voor mobiliteit en klimaatverandering, ze verenigen zich in buurtcomités om samenlevingsproblemen aan te pakken.

Als journalist voel jij het kloppende hart van de ‘city’. Je focust op de lokale verhalen zónder de wereld uit het oog te verliezen. Want wat daar in het groot gebeurt, speelt zich in de stad op kleine schaal af.

Grenzen? Daar moet je over!

Een journalist moet over grenzen heen kijken om beter te begrijpen wat er in eigen land gebeurt. Daarom richt je tijdens je opleiding je blik naar buiten:  je spit een grensoverschrijdend thema uit, zoekt in het buitenland interessante respondenten en brengt verslag uit over Europese instellingen.

Uiteraard kan je een semester ‘op Erasmus’. Je studeert én maakt de cultuur mee in Zweden, Finland, Spanje, Frankrijk, Engeland, Bulgarije, Turkije, Denemarken … noem maar op.

Lees meer over de mogelijkheden om in het buitenland te studeren.

Praktijkgericht

Vanaf het eerste jaar ga je de straat op met opnameapparatuur en fototoestel. Eenmaal terug op de campus verwerk je al het ruwe materiaal tot een boeiend interview of een beklijvende reportage. Onze huismedia zijn jouw speeltuin: je schrijft voor onze wijkkrant Den Triangel, maakt televisie voor Flash tv, praat de programma’s aan elkaar op Radio Crap en publiceert artikels op ons digitale platform.

Je werkt met fantastisch materiaal. Geen andere school heeft een moderner en groter arsenaal camera’s, microfoons en montageapparatuur. Onze mediatheek bulkt bovendien van de documentatie.

Eenmaal je de smaak goed te pakken hebt, trek je er op uit voor echte opdrachtgevers: Charlie.mag, MNM, Boek.be … Na acht weken stage in een mediabedrijf heeft de journalistieke praktijk voor jou geen geheimen meer. Je creëert je eigen magazine, website, blog, radio- of televisieprogramma. Wanneer je afstudeert overtuig je hiermee andere vakmensen van je kunnen. Het wordt immers jouw visitekaartje.

De journalisten die wij opleiden zijn doeners met kennis van ondernemerschap!

Lees meer over de stage- en redactieperiodes.
Lees meer over onze huismedia.

Eén beroep, vier trajecten

In het eerste jaar maak je diepgaand kennis met alle facetten van media en journalistiek en scherp je je talenkennis aan.

Bij de start van het tweede jaar kies je één traject: radio, televisie, geschreven of online media. Vanuit je eigen traject ga je samenwerken in een crossmediale omgeving.

Het derde jaar is haast helemaal praktijk. Actualiteit en maatschappij verlies je niet uit het oog. Een stage en je eigen journalistieke producten zetten je als journalist in de markt.

Lees meer over het modeltraject van de bachelor Journalistiek.
Lees meer over de beroepsmogelijkheden.

Meer weten over de bachelor Journalistiek?

Ontdek de laatste opdrachten van onze studenten of maak een praatje met onze studenten en lectoren tijdens een van onze infomomenten.

Opleiding Journalistiek

Bachelor Journalistiek