U bent hier

Management en Communicatie

Voorstelling Hotelrapport 2015

In Gent werd vandaag het hotelrapport ‘Vlaamse Kunststeden’ voor het jaar 2015 voorgesteld. Het rapport biedt een antwoord op de vraag naar objectieve onderzoeksgegevens over de hotelsector in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen. Net zoals de voorgaande jaren werd het rapport samengesteld door Christian Holthof en Sophie van Tilburg, respectievelijk lector aan de AP-opleiding Hotelmanagement en onderzoeker aan AP Hogeschool.

Het rapport geeft een overzicht van het aantal vergunde hotels in elke stad, met vermelding van het aantal kamers en er werd een analyse gemaakt van de sterrenopdeling per stad. Ook werd er gekeken wie de hotels in handen heeft: zijn het enerzijds particulieren, of palmen voornamelijk ketens de hotelsector van een stad in?

Op basis van enquêteresultaten kon voor de vijf steden ook worden nagegaan wat de bruto kamerbezettingsgraad voor de hotels in elke categorie bedraagt. Voor de vijf steden samen bedroeg die voor de vijf Vlaamse Kunststeden maar liefst 74,10 procent in de één- tot viersterrenhotels. Deze analyse werd gemaakt voor de gemiddelde kamerprijs: in Antwerpen was dat 83,11 euro per nacht, exclusief ontbijt, btw en overnachtingstaks.

Dat en nog veel meer andere weetjes kan je lezen in deze verkorte versie of in het volledige rapport.