U bent hier

Management en Communicatie

Studenten redden levens

Op donderdag 16 oktober was het Restart A Heart-day, een Europese dag waarop het belang van reanimatie in de kijker wordt geplaatst. Onze laatstejaars Medical management assistant staken hun handen uit de mouwen en gaven op campus Meistraat een snelcursus reanimatie aan studenten en lectoren.

Cruciaal

Jaarlijks krijgen 10.000 Belgen een hartstilstand. 70% van hen wordt thuis getroffen en slechts 20% van de slachtoffers wordt gereanimeerd door een omstander. Dit verklaart de gemiddelde overlevingskans van 10%.

“Reanimatie is cruciaal in het overlevingsproces van een patiënt met een hartstilstand”, vertelt Erik De Vadder, spoed- en MUGverpleegkundige van het ZNA Jan Palfijn Merksem én lid van het Belgische B-fast team. Hij ging daarom graag in op de vraag van onze derdejaars Medical managament assistant.

Stoomcursus

Enkele weken geleden konden de studenten zelf nog niet reanimeren. Erik gaf hen een stoomcursus waarop de studenten het heft in eigen handen namen. Op 16 oktober nodigden ze alle studenten en lectoren van campus Meistraat uit voor een workshop reanimatie.

“Wij willen graag ons steentje bijdragen en onze handen uit de mouwen steken om zoveel mogelijk mensen te leren reanimeren“, klonk het bij Joke De Wachter, studente Medical Management Assistant.

Handen kunnen levens redden

De Vadder is blij met het iniatief. “Deze week hebben nog 2 mensen een hartaanval overleefd omdat, op het moment dat wij met de MUG aankwamen, omstaanders al bezig waren met de reanimatie." Iemand die letterlijk zijn handen uit de mouwen steekt en een persoon reanimeert, kan niets fout doen. En voor je het goed en wel beseft, redden die handen een leven.

Originele tekst: Lien Van Doorslaer voor Stampmedia.
Foto's met dank aan Ange-Vanessa Nsanzineza.

Lees hier het volledige artikel.

 

Studenten Mecidal Managament Assistant redden levens tijdens Restart A Reart-day©Ange-Vanessa Nsanzineza voor Stampmedia

Studenten Medical Managament Assistant redden levens tijdens Restart A Reart-day©Ange-Vanessa Nsanzineza voor Stampmedia

Studenten Medical Managament Assistant redden levens tijdens Restart A Reart-day
Ook onze lectoren staken hun handen uit de mouwen. Hier aan het werk: Gisèle Broos - opleidingshoofd Communicatiemanagement. ©Ange-Vanessa Nsanzineza voor Stampmedia

Studenten Medical Managament Assistant redden levens tijdens Restart A Reart-day
Christine Driesen - opleidingshoofd Rechtspraktijk - oefent de reanimatietechnieken. ©Ange-Vanessa Nsanzineza voor Stampmedia