U bent hier

Management en Communicatie

Studenten journalistiek week lang in GvA

Een week lang verschijnt er in Gazet van Antwerpen een portrettenreeks die geschreven werd door de laatstejaarsstudenten Journalistiek uit de richting ‘Geschreven Media en Online’  van AP Hogeschool. Het gaat om monologen van Antwerpenaren uit alle lagen van de bevolking. Gewone verhalen van gewone mensen, die al te vaak zonder stem achterblijven.

In het kader van het Europese theaterproject De welwillenden, van Het Toneelhuis, hebben de laatstejaars van onze opleiding journalistiek in samenwerking met een aantal Antwerpse sociale organisaties Invisible Cities ontwikkeld, een reeks van 25 portretten. De studenten hebben voor de portretten, die in monoloogvorm worden gepubliceerd in Gazet van Antwerpen, het hele journalistieke proces doorlopen: voorbereiding, contact leggen, interviewen, fotograferen, uitschrijven en eindredactie.

De laatstejaars werden een week lang voorbereid op de reeks door middel van masterclasses in Het Toneelhuis. Die werden gehouden met de Nederlandse schrijver en journalist Robert Vuijsje en fotografe Sanne De Wilde. Ook Anastasia Mikova was bij de voorbereiding aanwezig, en zij heeft als producente van de film Human van Yann Arthus Bertrand heel wat ervaring in het genre.

Onzichtbare zichtbaar maken

Gazet van AntwerpenHet doel van de portrettenreeks is om iedereen een stem te geven.  “Invisible Cities heeft mij geleerd dat iedereen een verhaal heeft”, aldus laatstejaarsstudente Hannelore Bara. “We plaatsen mensen heel snel in een vakje, terwijl iedereen veel meer is dan zijn of haar label. Het interview met Nuri, een jonge illegale vrouw, zal me altijd bijblijven. Een heel sterk verhaal van een straffe vrouw!” Haar medestudente Nathalie Hamaekers noemt dit heel mooi “het onzichtbare zichtbaar maken”.

Door die alledaagse, maar vaak moeilijke verhalen naar buiten te brengen, hopen de aspirant-journalisten een impact te hebben. "Invisible cities heeft mij doen inzien dat we veel te snel een oordeel vellen over elkaar”, vertelt Gioia Arduini. “Iedereen heeft een eigen verhaal, we moeten ons meer openstellen om naar elkaar te luisteren. Tijdens mijn interview met een ex-gedetineerde dacht ik niet aan al zijn slechte daden. Door zijn persoonlijk verhaal zag ik hem als mens.”

Iedereen draagt steentje bij

De reeks wordt nog de hele week gepubliceerd in Gazet van Antwerpen. Zaterdag leggen de studenten zelf uit wat alle geportretteerden met elkaar verbindt. Later komt er nog een making-of van het hele gebeuren, een bijdrage van de laatstejaarsstudenten TV. De studenten van de afstudeerrichting ‘Online’ hebben dan weer de site vormgegeven.