U bent hier

Management en Communicatie

Pas afgestudeerden werken week in haven

AP Hogeschool en het provinciaal Havencentrum lanceren samen een Europees pilootproject om afgestudeerden aan werk te helpen. Een intensief traject van twee weken brengt pas afgestudeerden in contact met werkgevers die actief zijn in de haven van Antwerpen. Via interactieve workshops en een mini-stage proeven de jongeren van de soms verrassende tewerkstellingsmogelijkheden. 

Out of the box

De samenwerking tussen AP Hogeschool en het provinciaal Havencentrum is niet toevallig. Hilde Hoefnagels, projectcoördinator AP Hogeschool: 

“In de haven van Antwerpen zijn er heel wat openstaande vacatures. Wanneer onze studenten op zoek gaan naar werk, houden ze vaak vast aan die sectoren of functieprofielen die voor hen vertrouwd zijn. Wij willen dat ze meer out of the box gaan denken. We willen hen laten proeven van sectoren en jobs die voor hen minder vanzelfsprekend lijken, maar waarvoor ze dankzij hun opleiding wel alle competenties in huis hebben. Dankzij de samenwerking met het Havencentrum kunnen onze afgestudeerden een mini-stage van één week volgen bij werkgevers als Katoennatie, Van Moer Group en Euroports.”

Inge Van Gorp, educatief consulent bij het Havencentrum vult aan: “Het DIGAS-project sluit nauw aan bij de missie van het Havencentrum, namelijk de haven als werkgever tonen. We zien het dan ook als een unieke kans om jongeren te laten proeven van werk in de logistieke, maritieme en industriële sectoren. We hebben hele goeie contacten met de bedrijven. We zetten deze met veel plezier in om de brug te slaan tussen onderwijs en werkgevers.”

"Zoveel mogelijk ervaring opdoen in diverse sectoren"

Ellen Van Overmeire (26) uit Antwerpen en Frank Hung (27) uit Willebroek gingen aan de slag bij de internationale terminaluitbater Euroports waar ze mogen meewerken aan het vormgeven van een nieuwe website.

“Ik wil aan het werk op internationaal vlak en hoop ooit een eigen bedrijf op te starten. Daarom wil ik zoveel als mogelijk ervaringen opdoen in diverse sectoren als de logistiek, marketing of eventmanagement. De haven is daarvoor een interessante plek, maar ik kan er me nog geen goed beeld van vormen. Daarom hoop ik zo meer inzicht te krijgen”, vertelt Frank Hung aan Het Nieuwsblad (17.11.2015).

Ellen Van Overmeire volgde een journalistieke opleiding. “Een project als dit geeft je, in afwachting van werk, mogelijkheden om je nog verder te ontplooien. Je blijf niet ter plaatse trappelen. Bovendien kan je ervaring opdoen in een échte werkomgeving." 

Europees project

In Denemarken, Finland, Italië, Litouwen, Nederland en Spanje  werkt telkens één partnerhogeschool of universiteit een gelijkaardig pilootproject uit onder de naam DIGAS . De samenwerking met verschillende Europese partners zal resulteren in een modeltraject en werkvorm om pas afgestudeerden aan werk te helpen. Andere Europese hogescholen en universiteiten zullen deze werkvorm kunnen overnemen en toepassen. 

Programma

AP Hogeschool selecteerde 8 pas afgestudeerden uit de richtingen Journalistiek, Bedrijfsmanagement en Hotelmanagement om deel te nemen. 

In de week van 9 november ging het piloottraject van start met 3 interactieve avondsessies. In de week daarop volgden de jongeren een mini-stage bij een werkgever die actief is in de haven van Antwerpen: Katoennatie, Van Moer Group, Euroports en het Havencentrum.

Artikel uit het Nieuwsblad (17.11.2015):

Het Nieuwsblad_DIGAS