U bent hier

Management en Communicatie

Op Europees bezoek in Straatsburg

In het kader van het internationale project Mobility 3 trok AP eind oktober met een groep van 35 laatstejaarsstudenten Communicatiemanagement naar Straatsburg om er kennis te maken met de Europese instellingen.

Een busrit van zeven uur bracht de studenten en hun drie begeleiders naar de hoofdstad van de Elzas, een regio die de afgelopen eeuwen het decor vormde van talrijke oorlogen tussen Frankrijk en Duitsland. Op het programma stonden onder meer leerrijke bezoeken aan het Europees Parlement en de Raad van Europa, instellingen die op hun manier zorgen voor meer welvaart en democratie op het Europese continent. In het Europees Parlement ontmoetten de studenten vier Vlaamse Europarlementsleden, met wie de studenten een rechtstreeks gesprek konden aanknopen over de toekomst van de Europese Unie.

Een studiereis omvat ook ontspannende momenten. Straatsburg heeft op dat vlak dan ook veel te bieden. Zo stond een bezoek aan Villa Méteor op de agenda, één van de oudste brouwerijen van Frankrijk die vorig jaar een interactief museum voor het grote publiek geopend heeft. Tijdens vrije momenten in het reisprogramma lieten sommige studenten zich verleiden tot een zonnige herfstwandeling in het stadspark Orangerie, struinden anderen door de pittoreske straatjes van de oude wijk La Petite France en verkenden de meesten enkele mooi ingerichte horecazaken om er zich te verkneukelen aan lokale lekkernijen.

Wie het huidige Europa wil begrijpen dient naar haar recente verleden te kijken. Met een afsluitend en aangrijpend bezoek aan het concentratiekamp van Struthof-Natzwiller begrepen we dat we vrede en veiligheid vandaag nooit als een evidentie mogen beschouwen. Een gedachte die op de terugreis tot heel wat nadenken stemde …