U bent hier

Management en Communicatie

Journalistiek helpt bij rampsimulatie

Afgelopen nacht vond in Antwerpen een grootschalige rampoefening plaats, waar enkele honderden leden van de brandweer, politie en andere hulpverleners aan hebben deelgenomen. Ook studenten van de opleiding Journalistiek van AP stonden paraat om tijdens de fictieve terreuraanslag hun toekomstig werk te doen.

In de nacht van donderdag op vrijdag vond er in hartje Antwerpen een fictieve terreuraanslag plaats. Omstreeks 01.00 uur ’s nachts ontplofte er volgens het scenario een eerste bom in Antwerpen-Centraal, en begonnen meer dan 600 leden van de politie, brandweer en andere hulpdiensten aan hun grootschalige oefening. Bedoeling is uiteraard om de krachten te bundelen en alle communicatie en hulpverlening perfect op elkaar af te stemmen. Volgens het scenario sloeg een groepje terroristen achtereenvolgens toe op drie verschillende plaatsen: in het station Antwerpen-Centraal, het Romy Goldmuntzcentrum en in bioscoopcomplex Kinepolis.

Perfecte leerervaring

Ook 9 studenten van de opleiding Journalistiek van AP Hogeschool namen deel aan de rampoefening. Vier onder hen bemanden een fictieve redactie op de Oudaan, waar zij de bevolkings- en persdruk simuleerden. De vijf andere studenten waren dan weer op het terrein aanwezig om deelnemers van andere diensten te bestoken met moeilijke vragen.

Voor de studenten was de rampoefening een unieke gelegenheid om zich voor te bereiden op het leven van journalist, en de vaak moeilijke werkomstandigheden. Enerzijds konden de studenten ervaren hoe hectisch het eraan toe kan gaan op een redactie, om in de uren na de aanslag zo snel mogelijk een breed publiek van correcte informatie te voorzien. Anderzijds konden de reporters in het veld aan den lijve ondervinden hoe moeilijk en zwaar het kan zijn om ter plaatse de correcte informatie te verzamelen op een moment dat alles nog heel onduidelijk is.