U bent hier

Management en Communicatie

Grenzen verleggen in het buitenland

Het tweede semester betekent ook de start van de stages voor de laatstejaars. Sommige van hen kiezen ervoor deze in het buitenland te doen en verblijven 16 weken in een land naar keuze. Hoe ervaren zij nu eigenlijk de eerste weken van hun verblijf in het buitenland?

Oslo als tweede thuis voor Reinout

Reinout“Verandering van spijs doet eten!” Met dat motto is Reinout, student Elektronica-ICT, vertrokken naar Oslo. Hij had het gevoel West-Europa zowat gezien te hebben, dus was Noorwegen – met zijn prachtige natuur – de grote winnaar.

Tijdens zijn verblijf in Noorwegen werkt Reinout mee aan een project waarbij medische 3D-software gecombineerd wordt met camera’s die handbewegingen detecteren. Chirurgen kunnen hierdoor de computer gebruiken zonder iets aan te raken, zodat alles steriel blijft. “Ook al is dit een schoolproject, toch zal de software die we ontwikkelen publiek beschikbaar worden gesteld”, vertelt hij.

Reinout ziet zijn verblijf in Noorwegen als een goede test voor later wanneer hij in het buitenland wil gaan wonen, maar vooral als een geweldige ervaring. “De nieuwe mensen die ik hier heb leren kennen hebben ervoor gezorgd dat Oslo mijn tweede thuis is geworden!”

Hélène als “Account Assistant” in Amsterdam

HélèneOp stage naar Nederland. Je zou denken “er zijn toch leukere bestemmingen?”, maar voor Hélène was dit haar eerste keuze. Hélène studeert communicatiemanagement met afstudeerrichting Public Relations. Ze loopt stage bij KSM als “Account Assistant” in Amsterdam.

“Mijn stage bij KSM verloopt tot nu toe echt super. De collega’s zijn enorm open en vriendelijk, en mijn taken zijn zeer uitgebreid en divers.” Hélène heeft verschillende taken zoals bijvoorbeeld het onderhouden van contacten met klanten, opstellen van projectbegrotingen en het plannen van fotoshoots. Haar belangrijkste taak is het onderhouden van de communicatie tussen verschillende afdelingen voor een groot project.

Eén van de redenen waarom Hélène voor Nederland heeft gekozen was de taal. “Ik vond het belangrijk dat er geen barrière zou zijn. Ook hebben Nederlanders een heel andere manier van aanpakken en ik denk dat het een goede aanvulling is op onze ‘Belgische manier’.”

Hélène raadt iedereen aan om een stage in het buitenland te doen. “Bij het zoeken naar een job eist men altijd veel werkervaring. Een stage van 5 maanden is dus de ideale kans om meer ervaring op te doen.”

Kelly aan de slag bij beauty bedrijf Birchbox in Londen

KellyKelly is altijd al aangetrokken geweest tot het buitenland, ze houdt van reizen en een tijdlang wonen in het buitenland stond altijd al op het verlanglijstje. Een stage in het buitenland was dan ook de ideale kans hiervoor. Kelly studeert communicatiemanagement, met afstudeerrichting Public Relations, en loopt stage bij Birchbox in Londen.

Het was niet makkelijk om een stageplaats te vinden, omdat geen enkel bedrijf antwoordde op haar e-mails. Maar na een oproep via Twitter kwam ze bij Birchbox terecht. Een online beauty bedrijf, oorspronkelijk uit Amerika, dat gespecialiseerd is in discovery commerce waar ze zeer diverse taken heeft van persmonitoring, relaties verzorgen met bloggers tot het organiseren van events.  

“Londen is een van mijn favoriete steden en ik wou ook altijd al mijn stage in het Engels doen”, vertelt Kelly, wiens keuze voor Londen dan ook snel gemaakt was. Ondertussen verblijft ze al 14 dagen in de Britse hoofdstad en heeft ze het volledig naar haar zin. “Het is hier echt TOP, zowel mijn appartement, roommate, als mijn stageplaats! Echt een aanrader.”

 

“Chargée de Communication” Katleen in Laval

KatleenStudente Grafische en Digitale Media Katleen loopt stage in Laval (Frankrijk) als “Chargée de Communication” bij Laval Virtual. Frankrijk was een evidente keuze voor haar, aangezien dat land al geruime tijd deel uitmaakt van haar leven. “Ik hou van de taal, ik heb een aantal vrienden die in de buurt van Laval wonen en het is al geruime tijd een droom van mij om me hier definitief te kunnen vestigen”.

Het werkleven is geen onbekend terrein voor Katleen. Voor ze haar studies hervatte, werkte ze al 18 jaar voor een groot bedrijf. Natuurlijk is een stage in een bedrijf met een 10-tal medewerkers niet hetzelfde, maar alles verloopt zeer vlot. Zo mocht ze al verschillende voorstellen maken voor standhouders, indicatiepanelen en wegwijzers ontwerpen die ook effectief gebruikt zullen worden op het evenement.

Op de vraag of ze andere studenten een stage in het buitenland zou aanraden, is ze zeer enthousiast. “Het is een unieke ervaring en je leert er enorm veel van bij. Niet enkel qua taal en cultuur, maar ook over jezelf. Je leert op eigen benen staan, net omdat je weg bent uit je vertrouwde omgeving en van je familie. Door zelf initiatief te moeten nemen, leer je welke dingen er toe doen en écht belangrijk zijn. Je leert jezelf in vraag te stellen, en te werken in functie van de opdracht of klant.”

Max in The Big Apple als vastgoedmakelaar

MaxNaast de typische bestemmingen als Londen, Frankrijk en Nederland, zijn er ook studenten, zoals Max, die kiezen voor een stage verder van huis. Max studeert Vastgoedmakelaardij en koos ervoor zijn stage in New York te doen bij Elegran Real Estate New York.

De keuze voor New York komt van verschillende redenen, vertelt Max. “De stad is de snelst evoluerende en interessantste vastgoedmarkt van de wereld. Nergens ter wereld is vastgoed zo sterk verweven met de stad. En daarnaast blijft New York 'The City of Dreams'.”

Max voelt zich al volledig thuis in New York. “Na minder dan twee weken voelde alles al als vertrouwd aan. New York is een stad waar zoveel culturen en mensen samen komen, waardoor er voor ieder wat wils is.” Hij raadt anderen dan ook aan om een stage in het buitenland te doen. “Ervaring op doen in het buitenland is vaak een ‘one time opportunity’ die je moet grijpen!”