U bent hier

Management en Communicatie

Gezocht: Medical Management Assistants

Het beroep van medisch secretaris of secretaresse is al lang niet meer wat het ooit geweest is. De jobinhoud is de afgelopen jaren fel veranderd, en de benodigde kennis dan ook zwaar uitgebreid. En dat maakt dat de goeie ‘medical management assistants’ moeilijk te vinden zijn. Het is in feite een knelpuntberoep geworden, legt AP-lector Nele Michels in het medische vakblad de Artsenkrant uit.

Steeds minder artsen houden nog op hun eentje een praktijk open. Ze verenigen zich in groep, en die groepspraktijken worden ook steeds uitgebreider. Voor die praktijken is een ‘office assistant’ van onschatbare waarde, maar het is niet zo makkelijk om daar de juiste persoon voor te vinden. Het is vaak namelijk niet voldoende om de vaardigheden van een traditionele office assistant te hebben, maar ook medische kennis is van uitermate belang.

Daarom biedt onder meer AP Hogeschool de afstudeerrichting medical management assistant aan binnen de opleiding office management. Volgens Nele Michels, lector medische vorming en stagecoördinator binnen de opleiding Office Management van AP, is een MMA wel degelijk een office manager, maar dan één met een medische basiskennis. “Ze weten wat het betekent om in een steriele omgeving te werken, ze kennen het medische instrumentarium, weten waar ze het moeten bestellen, hoe ze het moeten steriliseren. Of ze kunnen een voorschrift ontcijferen dat de apotheker niet kan lezen.

Niet een alledaags profiel dus. Volgens Nele Michels krijgen heel wat van de studenten dan ook meteen een contract aangeboden op hun stageplaats. “Medical management assistant blijkt dan ook een knelpuntberoep te zijn.”