U bent hier

Management en Communicatie

CM'ers in Straatsburg: hart van Europa

In het kader van het internationale project Mobility 3 trok AP Hogeschool eind oktober met een groep van 27 laatstejaarsstudenten Communicatiemanagement naar Straatsburg om er kennis te maken met de Europese instellingen.

Een busrit van zeven uur bracht de studenten en hun drie begeleiders naar de hoofdstad van de Elzas, een regio die de afgelopen eeuwen het decor vormde van talrijke oorlogen tussen Frankrijk en Duitsland. Op het programma stonden bezoekjes aan het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Elk van deze instellingen tracht op haar manier te zorgen voor meer welvaart en democratie op het Europese continent. Naast een algemene presentatie lichtte elk van deze instellingen haar communicatiebeleid toe. Een mooie meerwaarde dus voor onze laatstejaarsstudenten Communicatiemanagement! In het Europees Parlement ontmoetten ze maar even zes Vlaamse leden van het Europees Parlement, met wie de studenten een rechtstreeks gesprek konden aanknopen over de toekomst van de Europese Unie.

Tijd voor ontspanning

Een studiereis omvat ook ontspannende momenten. Straatsburg heeft op dat vlak dan ook veel te bieden. Zo lieten sommige studenten zich verleiden tot een zonnige herfstwandeling in het stadspark Orangerie, struinden anderen door de supergezellige straatjes van de oude wijk La Petite France en verkenden de meesten enkele mooi ingerichte horecazaken om er zich te verkneukelen aan lokale lekkernijen.

Wie het huidige Europa wil begrijpen dient naar haar recente verleden te kijken. Met een afsluitend en aangrijpend bezoek aan het concentratiekamp van Struthof-Natzwiller begrepen we dat we vrede en veiligheid vandaag nooit als een evidentie mogen beschouwen. Een gedachte die op de terugreis tot heel wat nadenken stemde …