U bent hier

Management en Communicatie

AP-lector: Liever voldoening dan status

Elk academiejaar mag AP een aantal nieuwe lectoren verwelkomen. Saïd El Majdoub (40) is één van hen, en hij heeft daarmee een opmerkelijke carrièreswitch achter de rug. Hij komt namelijk uit de financiële sector, waardoor hij de afgelopen twee jaar in Zuidoost-Azië woonde en werkte. Maar nu heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden als lector Bedrijfsmanagement, want hij heeft naar eigen zeggen “liever voldoening dan status”.

Na een meer dan 15 jaar durende internationale carrière in de financiële sector in binnen- en buitenland, mag je Saïds nieuwe uitdaging als lector Bedrijfsmanagement aan onze AP Hogeschool, gerust een verrassende carrièrewending noemen. “Hoewel ik het zelf ook wel als een uitgestelde roeping beschouw”, vertelt Saïd.

"Sinds 1997, toen nog als leergierige student in financiële nood, heb ik het geluk en het genoegen gehad om beroepshalve de internationale financiële sector te mogen ontdekken vanuit diverse rollen”, begint Saïd zijn verhaal. "Eerst dus als student voor een internationale wisselagent (Thomas Cook Financial Services - 1997) in Antwerpen, Brussel en Amsterdam; daarna na het afstuderen als analist-medewerker voor een Antwerpse beursvennootschap (Leo Stevens & Cie - 2001), waarvoor ik na een periode van 5 jaar naar het Groothertogdom Luxemburg mocht verhuizen om als expat aan de slag te gaan als financieel directeur voor een vermogensbeheerder (SZL-2006)."

Terug naar Antwerpen

In 2011 keerde hij na enkele turbulente jaren op de financiële markten, én in zijn persoonlijk leven ook wel, terug naar Antwerpen om een volgende uitdaging van formaat aan te gaan. Ditmaal ging hij door het leven als consultant voor Capco, onder andere bekend van de reality-tv reeks op VT4 'De Topmanager' met oprichter Rob Heyvaert in de hoofdrol.

Eénmaal aan de slag bij Capco, kon het reizen echt beginnen: Londen, Brussel, Bangkok, Kuala Lumpur, Zurich, Geneva, Hong Kong, New York, Singapore, ... Voor enkele internationale grote financiële instellingen heeft hij aan tal van boeiende projecten mogen meewerken, gaande van fusies & overnames, de implementatie van nieuwe processen, tot compliance met nieuwe regelgeving. Om in april 2016 andermaal terug te keren naar de koekenstad.

"Tijdens de zomer van 2016 heb ik mijn allerlaatste Capco-project mogen doen, dit keer in Brussel en op de Boerentoren in Antwerpen. In feite had ik reeds voor de zomerperiode min of meer beslist om oftewel te gaan studeren in Leuven, oftewel te gaan doceren. Toen ik eind augustus via een goede vriend enkele interessante AP-vacatures doorgestuurd kreeg, heb ik geen seconde getwijfeld, de rest is relatief vlot verlopen."

Uitgestelde roeping

"Mijn keuze om docent te worden, heeft enerzijds met die uitgestelde roeping te doen. Vlak na mijn TEW-studie in 2001, stond ik op het punt om een lerarenopleiding te beginnen, wat last-minute niet is doorgegaan omwille van de relatief drukke eerste job. Daarnaast richtte ik in 2002 samen met enkele vrienden-alumni een unieke studentenvereniging op aan de toenmalige Ufsia, later de Universiteit Antwerpen. Student Focus had en heeft als ultieme doelstelling om de door- en uitstroom van studenten met een migratie-achtergrond te bevorderen: namelijk Education is the most powerful weapon to change the world en om uit de zwakke sociaal-economische situatie en de kansarmoede te geraken."

"Anderzijds is de motivering voor mijn keuze ook wel te vinden in mijn karakter als maatschappelijk geëngageerd ondernemer: ik ben namelijk tijdens mijn professionele bezigheden en tot op heden steeds actief geweest, op een zijspoor weliswaar, bij verschillende maatschappelijke bewegingen en verenigingen in de social profit (o.a. Kif Kif, Vredescentrum, Vrijheid Delen, Mana, ...)."

Eerste indruk

Wat de timing betreft, waarom nu? "Ik ben eerder op mijn gevoel afgegaan, denk ik, en misschien speelde het jaar waarin ik 40 ben geworden onderbewust ook wel mee", geeft Saïd toe. Intussen zijn we enkele maanden verder en het eerste semester zit er bijna op. "Mijn eerste indruk en ervaringen zijn absoluut positief: persoonlijk leer ik elke dag bij tijdens de voorbereidingen van mijn lessen en verbeter ik mijn presentatie- en andere soft skills."

Het contact met onze AP-studenten is eveneens zeer boeiend. "Qua stijl betrek ik de studenten graag bij de leerstof tijdens het doceren en daag ik ze uit om samen met mij mijn lesverhaal op te bouwen, in plaats van louter een éénrichtingsverkeer lesmethode. Ik heb de indruk dat mijn studenten International Financial Management mijn ervaring en illustraties uit mijn eigen professioneel parcours als aanvulling op de leerstof appreciëren."