U bent hier

Management en Communicatie

Impact terreur op hotelsector

Niet alle Vlaamse Kunststeden hebben evenveel last ondervonden van de aanslagen van 22 maart 2016. Dat blijkt uit het Hotelrapport, dat jaarlijks stilstaat bij de belangrijkste cijfers in de hotelsector in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen: van het aantal hotels en kamers, over de kamerbezettingsgraden, een vergelijking van de gemiddelde kamerprijzen, tot het type toerist en het belang van eigen boekingen versus online travel agents zoals Booking.com. 

Het Hotelrapport 2016 kan u hier downloaden.

Als je in 2016 op hotel ging, betaalde je voor een kamer in één- tot viersterrenhotels in de vijf Vlaamse Kunststeden gemiddeld € 88,62. Je kon het goedkoopst overnachten in Antwerpen (€ 83,17) en betaalde gemiddeld het meest in Gent (€ 97,03).

Toerist boekt via booking.com

Kijken we naar welk type toerist zich afgelopen jaar aandiende in de hotels in de verschillende Vlaamse Kunststeden, dan zijn Antwerpen, Leuven en Mechelen overwegend  zakensteden. Brugge is overduidelijk een toeristenstad  en ook in Gent overheerst de recreatieve toerist op de zakenman. Christian Holthof, onderzoeker AP Hogeschool: "Het type toerist bepaalt duidelijk ook de manier waarop een kamer wordt gereserveerd. Zo gebeuren de meeste boekingen van de kamers in Brugge (48%) en Gent (35%) via de online travel agents, zoals Booking.com. In de Vlaamse Kunststeden met overwegend zakentoeristen - Antwerpen, Leuven en Mechelen – blijven de rechtstreekse reservaties bij de hotels het belangrijkste boekingskanaal met aandelen tussen 35% en 41% van de gerealiseerde kamerovernachtingen."

Impact van terreur verschilt in Vlaamse Kunststeden

Hebben de aanslagen van 22 maart een invloed op de hotelsector? Dit gingen de onderzoekers na door de kamerbezettingsgraad van de vijf Vlaamse Kunststeden te vergelijken in de tijd. Een vergelijking op jaarbasis biedt een eerste indicatie: alle Vlaamse Kunststeden tekenen in de periode 2014-2015 een stijgende kamerbezettingsgraad op, met uitzondering van Brugge (blijft stabiel). In 2016 daalt de bezettingsgraad van de kamers in alle steden tot onder het niveau van 2014. Leuven vormt de uitzondering. Brugge kent de sterkste daling.  

"De terroristische aanslagen van 22 maart hebben hun invloed gehad op de hotelsector in Vlaanderen. Brugge ondervond de grootste impact en Leuven bleef het meest gespaard”, aldus Sophie van Tilburg, onderzoeker AP Hogeschool.  "Met uitzondering van Leuven lagen de bruto kamerbezettingsgraden van de maanden april en mei in de vijf Vlaamse Kunststeden in 2016 lager dan in 2015. Vooral in Brugge zijn de verschillen opmerkelijk. In april en mei 2014 en 2015 haalde Brugge bruto kamerbezettingsgraden van meer dan 80%, in 2016 komen de bruto kamerbezettingsgraden niet boven 70% uit. De cijfers van januari en februari zijn net als in de voorgaande twee jaren laag, maar vanaf maart worden de verschillen tussen 2014 en 2015 enerzijds en 2016 anderzijds groter. Pas in december stijgt de bruto kamerbezettingsgraad van 2016 tot boven het cijfer van 2015.”