Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezingen autisme

In het kader van de banaba Autismespectrumstoornissen organiseert AP drie lezingen over autisme. Gastspreker van dienst Miriam Perrone, zelf een jonge vrouw met autisme en zaakvoerder van Assodem bvba, schotelt de cursisten een alternatieve kijk voor op wat zij een 'conditie' eerder dan een 'stoornis' noemt.

Gastspreker
Miriam Perrone is zaakvoerder van Assodem bvba, een consultancy bedrijf rond autisme. Zij begeleidt op zeer praktische wijze werknemers, leidinggevenden, collega’s en mensen met ASS in hun samenwerking op de werkvloer. Daarnaast heeft zij een kleine coachingpraktijk voor volwassen personen met ASS. Ook bedacht zij AutiWorld, een computerspel dat het mogelijk maakt om te ervaren hoe het is om met een autistisch brein door het leven te gaan.

Miriam heeft zelf autisme. Zij werkt vooral vanuit haar eigen ervaring.

Doelgroep
De lezingen zijn enerzijds bedoeld voor professionals die in contact komen met mensen met autisme en zich hierover willen bijscholen, studenten en lectoren zijn uiteraard ook meer dan welkom. Anderszijds is ook het grote publiek welkom: ouders met kinderen met autisme, mensen die zelf autisme hebben en alle andere geïnteresseerden worden hartelijk ontvangen.

Praktisch
De lezingen gaan telkens door op donderdagavond tussen 18u30 en 21u. Tussen 18u30 en 19u00 verzamelen we rond een tas koffie om dan rond 19u de lezing te starten.

22/3/2018    glASShelder lezing - deelnemers onbeperkt
19/04/2018  lezing over sterktes bij personen met ASS - deelnemers onbeperkt
31/05/2018  de workshop AutiWorld - max. 30 deelnemers

Inschrijven
Je kan je je voor elke lezing afzonderlijk inschrijven via het inschrijvingsformulier onderaan. Kies telkens de bijhorende code:

  • glASShelder, een glasheldere lezing over autisme: code 1711
  • Kennismaking met AutiWorld, de eerste autisme simulatie game: code 1712
  • ASS en sterktes: code 1713

De kostprijs per lezing bedraagt €30. Hieronder vindt u meer informatie m.b.t. de lezingen.

GLASSHELDER
Een glasheldere lezing over autisme | 22/03/2018

Van mensen met autisme wordt wel eens gezegd dat ze in een eigen wereld leven die moeilijk te begrijpen is en waar je niet gemakkelijk tot kan doordringen. Traditioneel wordt dat eigen wereldje afgebeeld als een glazen koepel, maar klopt dit wel helemaal? Mensen met autisme leven wel degelijk in dezelfde wereld als elke andere mens, alleen registreert hun brein prikkels uit diezelfde wereld op een andere manier. Dat zorgt wel eens voor verwarring in de communicatie en sociale interactie met anderen. Maar een eigen wereld onder een glazen bol? ... Miriam Perrone gebruikt liever de metafoor van een wazig glas dat zich tussen iemand met en iemand zonder autisme bevindt. Wil men het glas helder krijgen, dan is het nodig om beide kanten te boenen. Deze uiteenzetting kan al een eerste stap in die richting zijn.

In deze lezing belichten we de kenmerken van autisme en leggen we de term 'overprikkeling' uit aan de hand van de werking van een autistisch brein. Dit alles is gekoppeld aan anekdotes uit het eigen leven, filmfragmenten, leerrijke voorbeelden uit de literatuur enzovoort.

Inhoud van de lezing:

  • Wie ben ik?
  • Wat is ASS?
  • Hoe uit zich dit? (bij kinderen, volwassenen)
  • Wat is overprikkeling? Wat zijn de gevolgen? Hoe kan het worden voorkomen?
  • Ondersteuning van mensen met autisme
  • Sterke kanten ASS
  • Komt ASS nu meer voor dan vroeger?
  • Besluit

Mis deze kans om een glASShelder antwoord te krijgen op uw vragen over autisme niet. Schrijf je hier in en kies code 1711.

ASS en sterkte | 19/04/2018

Er worden boeken geschreven over alles wat 'fout' loopt bij mensen met een autismespectrum 'stoornis'. Ook in films en documentaires wordt autisme nog steeds voornamelijk op een stereotype manier in beeld gebracht. Hoewel men in de terminologie meer en meer overgaat van 'fout' naar 'anders' en van 'stoornis' naar 'conditie', blijft men vooral met een negatieve ondertoon spreken en denken over autisme. Miriam Perrone, zelf een jonge vrouw met autisme, heeft daarom bewust ervaringen verzameld waarbij de sterke kanten van autisme op de voorgrond treden. Deze lezing legt de dan ook  volledige op de positieve zijde en de waardevolle eigenschappen van mensen met een autistisch brein.

Benieuwd? Kom dan zeker luisteren! 
Inschrijven kan via het formulier onderaan. Voor deze lezing kies je code 1713.

AUTIWORLD
Kennismaking met de eerste autismesimulatiegame | 31/05/2018

Stap in de wereld van AutiWorld en wordt een persoon met autisme. Via diverse levels ervaar je hoe een persoon met autisme door het leven gaat: wat gebeurt er aan de bushalte, in de winkel, of op het werk? Het hoofddoel van de game is om mensen zowel de nadelen als sterktes van leven met autisme te laten ontdekken. Na het spelen van de game zullen de spelers beter in staat zijn de communicatie met mensen met autisme te verbeteren, zowel in hun professionele als privéleven.

In deze workshop maak je alvast kennis met AutiWorld en kan je het eerste level spelen. Miriam Perrone, bedenker van deze game, geeft nog extra uitleg. Daarnaast is er ruimte voor het uitwisselen van ervaring en het stellen van vragen.

Waar de meeste simulaties dikwijls gefocust blijven op de sensorisce overprikkeling, gaat AutiWorld in op alle aspecten van autisme. De game is daarom inzetbaar in alle organisaties, ongeacht de sector.

De workshop duurt ongeveer 2u. 
U hoeft hiervoor niet uw eigen laptop mee te nemen, al het nodige materiaal wordt voorzien.
Maximum aantal deelnemers: 30.

Deze lezing is een demovoorstelling van de game door bedenker Miriam Perrone. Ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan zeker onderaan deze pagina en kies code 1712.

Contact
Voor meer informatie over de lezingen kan je terecht bij Wim Stinkens. 
wim.stinkens@ap.be
T +32 3 220 55 04

Inschrijvingsformulier

Persoonlijke gegevens
Wanneer je Vlaams Opleidingsverlof aanvraagt, hebben wij jouw Rijksregister- of INSZ-nummer nodig.
Identificatiegegevens werk
Facturatiegegevens
Voor een inschrijvingsbedrag kleiner dan €100,00, wordt er uitsluitend op aanvraag een factuur aangemaakt.
Voor wie is de factuur bestemd?
Overig