U bent hier

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Over de Koninklijke Academie

350 jaar jong!

In 2013 vierde de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen haar 350ste verjaardag. Tal van projecten en boeiende tentoonstellingen toonden de hoogstaande kwaliteit en veelzijdigheid van de vele oudstudenten en -docenten, en van de huidige generatie student-kunstenaars. Bekende kunstenaars en ontwerpers, zoals Panamarenko, Henry van de Velde, A.F. Vandevorst, Jan Fabre, Daan, Anne-Mie Van Kerckhoven, Wouters & Hendrix, Joke van Leeuwen, Guy Cassiers, Fred Bervoets, Dries Van Noten, Nadine Wynants en Ann Demeulemeester studeerden hier. De School of Arts Koninklijke Academie heeft dus een mooie traditie opgebouwd in het hoger kunstonderwijs. En de prachtige historische campus, midden in de stad, vormt ook in de toekomst de ideale omgeving voor de aankomende kunstenaar en ontwerper.

Academisch én veelzijdig

Wij bieden een academische bachelor- en masteropleiding in de beeldende kunsten aan. Binnen deze opleiding hebben we een ruime keuze aan afstudeerrichtingen, gaande van vrije kunsten tot meer toegepaste richtingen. Ondersteund door theoretische vakken, tekenen en waarneming werk je in al deze richtingen aan het ontwikkelen van een persoonlijke artistieke praktijk.

Praktijk in theorie en theorie in praktijk

Kunstpraktijk en kunsttheorie zijn in de loop van de twintigste eeuw steeds nauw met elkaar verbonden geweest. Ook in de Academie gaan het beoefenen van en het nadenken over de kunsten hand in hand. De theorievakken staan in het teken van een kritische en hedendaagse artistieke praktijk. Kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en onderzoeksmethodiek bieden je, samen met meer specifieke vakken binnen je eigen discipline, de nodige tools om je te ontwikkelen tot een volwaardige kunstenaar of ontwerper. In de master werk je autonoom aan een artistiek afstudeerproject, waarbij je theoretische bagage en artistieke vaardigheden van pas komen. In verschillende masterclasses krijg je, onder leiding van artistieke onderzoekers en (gast)docenten, de mogelijkheid om met studenten uit verschillende disciplines samen te werken.

Internationale uitstraling

De Antwerpse Academie heeft een internationale reputatie uitgebouwd en is ook een internationale ontmoetings- en werkplek geworden. De bruisende campus huisvest studenten van ruim 40 verschillende nationaliteiten. De Academie werkt samen met meer dan 45 opleidingen in Europa en daarbuiten. Via studiereizen, projecten en Erasmusuitwisselingen kun je ook zelf een periode in het buitenland verblijven.

Studeren, afstuderen en wat dan?

Tijdens je studies kan je deelnemen aan verschillende tentoonstellingen, shows en performances en leer je de knepen van het presenteren. Aan het einde van de rit studeer je af met een artistiek masterproject.
Dit project wordt op professionele wijze getoond in één van de prachtige ruimtes binnen de Academie of zelfs daarbuiten. Daardoor krijgt het publiek de kans om met je werk kennis te maken. Van dan af kan je je profileren als zelfstandig kunstenaar of ontwerper. Zodra je je bachelordiploma in handen hebt, kun je ook al starten aan de specifieke lerarenopleiding. Je leert dan didactische vaardigheden en loopt stage in alle onderwijsvormen en -niveaus én in de kunsteducatieve sector. Eenmaal je over het masterdiploma beschikt, kun je daarna aan de slag als lesgever beeldende kunsten of als kunsteducatief medewerker. Je kan ook overwegen een doctoraat in de kunsten aan te vatten.   

Onderzoek in de kunsten

Ook het onderzoek binnen de Academie heeft een mooie reputatie opgebouwd, met name door de specifieke aandacht voor het onderzoek in de kunsten. Er werden al verschillende doctoraten in de kunsten uitgereikt. De diverse artistieke onderzoeksprojecten overstijgen de louter disciplinaire invalshoek en bieden ruimte aan kritische reflectie op de artistieke praktijk. Het uitgebreide aanbod van onderzoeksgerichte gastcolleges, workshops, masterclasses en onderzoeksdagen draagt bij tot de ontwikkeling van de onderzoekscompetenties van alle studenten.

Complementaire cursussen

De student heeft een unieke mogelijkheid om 's avonds een complementaire cursus te volgen. Vele studenten doen dat dan ook. Deze doorgedreven, gespecialiseerde en praktijkgerichte opleidingen worden door het Deeltijds Kunstonderwijs op dezelfde campus georganiseerd. http://www.academieantwerpendko.org