U bent hier

Beeldende Kunsten - Juweelontwerp en Edelsmeedkunst

Over de afstudeerrichting

Academische Bachelor en Masteropleiding in de Beeldende Kunsten
Afstudeerrichting Juweelontwerp en edelsmeedkunst

De menselijke drang en behoefte om te sieren, waarbij juwelen en objecten de belangrijkste middelen voor identificatie en expressie zijn, is zowel universeel als tijdloos. Juwelen en objecten vertellen een verhaal over status, stijl en cultuur van de drager. Tegelijkertijd zijn ze een getuige van sociale, culturele en technologische ontwikkelingen. Daarom is juweelontwerpen zo'n opwindend en veelzijdig beroep dat, hoewel gebaseerd op een rijke ambachtstraditie, niettemin onderhevig is aan voortdurende artistieke, sociale en technologische evolutie.

De afstudeerrichting Juweelontwerp & Edelsmeedkunst omvat een academische Bachelor- en Masteropleiding, zowel in de Nederlandse als in de Engelse taal (momenteel tellen we 18 verschillende nationaliteiten in onze afdeling). Het curriculum bestaat uit een gezond evenwicht tussen artistieke atelierpraktijk, specifieke en algemene ondersteunende (kunst)theorievakken en tekenen om alzo de studenten te ondersteunen in de ontwikkeling van hun eigen persoonlijke artistieke praktijk.

Onze focus ligt op de ontwikkeling van jouw individueel talent, creativiteit en zelfmotivatie en dit door middel van onderzoek, conceptontwikkeling en zelfreflectie. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de technische vaardigheden en praktische inzichten die nodig zijn voor het “métier”. Technologie en vakkennis van diverse metalen en materialen, edelstenen, juweelgeschiedenis en 3D-computer tekenen maken deze cursus tot een spannende ontdekkingsreis, waarbij nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht voortdurend worden gestimuleerd.

Binnen dit geheel spelen studiebezoeken, workshops, projecten, lezingen en (internationale) gastdocenten met hun specifieke achtergrond en praktijkervaring een belangrijke rol.

Volg onze activiteiten via Facebook en op Instagram.

English