U bent hier

Beeldende Kunsten - Grafisch ontwerp

Over de afstudeerrichting

Academische Bachelor en Masteropleiding in de Beeldende Kunsten
Afstudeerrichting Grafisch ontwerp

 

Redactie, interactie, beeld en tekst. Dat is grafisch ontwerp vandaag. 

Grafisch ontwerpers spreken met beeld en tekst. Op de vorm en inhoud van dat grafisch gesprek wordt diep ingegaan in ons atelier Redactioneel Ontwerp, in functie van een publiek. In Interactief Ontwerp staat net het sociale aspect van dat gesprek centraal: tussen gebruikers en ontwerpers, auteurs en producenten, en hun tools. 

Beeld en tekst zijn de bouwstenen van grafisch ontwerp. Visuele expertise in beeld en tekst vormt de kern van een praktijk als grafisch ontwerper en bouwen we op in de ateliers Beeldontwerp en Typografie. In de Academie hechten we actuele waarde aan Tekenen als tool om te leren, en een basis voor grafisch talent. 

Grafisch ontwerp is vandaag een container voor veel disciplines — layout, systeemontwerp, publicatie, illustratie, animatie, installatie, film, fotografie, boektypografie, letterontwerp, etc. — waarin tal van ontwerptools en productiemethodes worden gehanteerd — van grafische software, tekeninstrumenten, camera’s en computers, tot hedendaagse druk-, print-, snij-, bind-, scherm- en projectietechnologie. 

We reiken onze studenten een ruim begrip aan van deze disciplines, ontwerptools en productiemethodes, en behouden het overzicht. Door ontwerpopdrachten, vormoefeningen, tekenstudies, workshops, projecten en presentaties, en lessen over grafische productie en technieken, scherpen we de creativiteit en inzichten van onze studenten aan. Zo begeleiden we hen naar hun eigen ontwerptaal. 

Grafisch ontwerp staat als kunstpraktijk midden in de maatschappij. Onze studenten leren vragen analyseren en aanpakken, en een positie innemen door kennis van kunst, filosofie, media en onderzoek. Ze leren vorm onderzoeken om hun ideeën te ordenen en communiceren. Professionele ervaring doen ze op in projecten en stages met partners. 

Veel werken, kritisch analyseren, vormelijk experimenteren, conceptueel ontwerpen, intens samenwerken, tijdig afwerken en helder presenteren. Zo bereiden we onze studenten voor om de grafisch ontwerpers van morgen te worden. In redactie, interactie, beeld en tekst.

Meer informatie over de afstudeerrichting Grafisch ontwerp:
http://graphicdesigners.be

English