U bent hier

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Opleiding Mode vierde in de wereld

Zowel de Bachelor- als de Masteropleiding van de Afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool) staan als vierde beste opleiding in de wereld gerangschikt in de vandaag bekendgemaakte Global Fashion School Rankings van Business of Fashion. Het Britse online platform voor de mode-industrie wil zo een zo objectief mogelijke quotering geven aan de belangrijkste modeopleidingen in de wereld.


Business of Fashion (BoF), dat vooral op de zakelijke kant van de modesector focust, evalueerde elke opleiding op vlak van hun globale invloed in de modewereld, de leerervaring van de studenten zelf en de mate waarin de studenten na de masteropleiding klaar zijn voor de professionele wereld. In een lijst van 54 scholen – 30 meer dan vorig jaar – blijkt de Antwerpse Academie nog altijd tot de meest invloedrijke ter wereld te behoren.

‘Na het internationale succes van de Antwerpse Zes, die eind jaren zeventig aan de Modeafdeling studeerden, bevestigden volgende generaties telkens weer de sterke visie van de school’, aldus Walter Van Beirendonck, hoofd van de modeopleiding en zelf een van de Antwerpse Zes. ‘Die visie focust op creativiteit en individuele designerstatements. Ook vandaag is er een generatie modeontwerpers uit Antwerpen opgestaan – Demna Gvesalia, Glenn Martens… - die aantoont dat mode opwindend, individueel, avontuurlijk en rebels kan zijn.’

Individueel en internationaal

Met maar liefst 45 verschillende nationaliteiten aan boord, laat de opleiding Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen zich vooral kenmerken door een op maat gemaakte studie, waarbij elke student intensief en individueel wordt begeleidt door een team van docenten die elk een sterke band hebben met de modewereld.

Meer dan ooit kijkt de modeafdeling naar buiten, besluit Van Beirendonck. ‘De uitdaging is de opleiding alive and kicking te houden, zodat modestudenten van over de hele wereld het de moeite vinden om naar het kleine Antwerpen af te zakken. De laatste jaren proberen we ook steeds meer creatieve mensen van buitenaf aan te trekken voor samenwerkingen, projecten en workshops. Zowel de school als de studenten varen hier wel bij.’ 

De volledige ranking, alsook meer en uitgebreide info over de gehanteerde methodologie en het puntensysteem vind je op www.businessoffashion.com/education.

Foto: Frederik Beyens