U bent hier

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

BOEKLANCERING: ARTISTS’ PUBLICATIONS

Artists’ Publications: The Belgian Contribution is het eerste boek dat gewijd is aan publicaties van Belgische kunstenaars en uitgevers, van 1900 tot nu. Het is het resultaat van een onderzoeksproject van Johan Pas, die het boek zal voorstellen bij Maurice Verbaet op vrijdag 15 september.  

Johan Pas laat het verhaal beginnen bij de avant-gardes aan het einde van de 19de eeuw en schetst de ontwikkelingen tot op vandaag. Daarbij komen stromingen als Constructivisme, Surrealisme, Cobra, Pop art, Conceptuele kunst en de recentere ontwikkelingen uitgebreid aan bod. Kunstenaars die een bijzondere aandacht genieten, zijn ondermeer Henry van de Velde, René Magritte, Pol Bury, Marcel Broodthaers, ELT Mesens, Christian Dotremont, Paul De Vree, Jacques Charlier, Jef Geys, Leo Copers, Panamarenko, Bernard Villers, Anne-Mie Van Kerckhoven, Joëlle Tuerlinckx, Ana Torfs en Ria Pacquée. 

Het onderzoeksproject werd mogelijk gemaakt door de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool) en de Universiteit van Antwerpen, met de steun van Maurice Verbaet en MER. Paper Kunsthalle vzw. Het boek wordt uitgegeven door Koenig Books, London en vormgegeven door Studio Luc Derycke, Gent.

Johan Pas cureerde ook een expo met 50 Belgische kunstpublicaties die ook getoond zullen worden bij Maurice Verbaet van 16 september tot 15 oktober 2017. 

Lees meer over het onderzoek van Johan Pas en bekijk hier de info over de presentatie en tentoonstelling.