U bent hier

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

CAMERA TRAPS: Flusser-symposium & lancering EXTRA #20

dinsdag, 17 mei, 2016 -
10:00 tot 21:00
FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het FOMU - Fotomuseum Antwerpen nodigen je uit op Camera Traps, een symposium over de erfenis van Vilém Flusser. We lanceren meteen ook de volgende editie van EXTRA, opgedragen aan het apparaat.


Datum: 17 mei 2016 

Locatie: FOMU - Fotomuseum Antwerpen, Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

In 1983 publiceerde Vilém Flusser (1920-1991) zijn essay Für eine Philosophie der Fotografie. De conceptuele scope van deze tekst focust op het apparaat – het mechanische toestel dat technische beelden produceert (de camera) – en zijn relatie tot de gebruiker. Flusser noemt die camera een ‘functionaris’. In zijn visie is de fotograaf de extensie van de camera en zijn programma, of wordt hij daar juist door beperkt. Kortom, niet de fotograaf, maar wel de camera en zijn functionaliteiten bepalen hoe beelden worden gemaakt. 

Flusser is een voorvechter van vrijheid en verzet zich zodoende tegen dit complexe, technologische universum dat ons programmeert: “Vrijheid is de strategie om kansen en noden te onderwerpen aan menselijke intenties. Vrijheid vecht tegen de camera”. 

Meer dan 30 jaar later leven we in een steeds meer geautomatiseerde wereld en lijkt dit essay relevanter dan ooit. De impact van de informatietechnologie lijkt op weg naar zijn summum. Dit hoogtepunt gaat hand in hand met een groeiend aantal onnodige beelden. 

De tijd is rijp om Vilém Flussers conceptuele toolbox onder de aandacht te brengen. Daarom sloegen de onderzoeksgroep ‘Thinking Tools’ van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en de editors van EXTRA, het halfjaarlijkse magazine van het FOMU, de handen in elkaar. We brengen verschillende stemmen samen, zowel in het symposium als in EXTRA #20. In de geest van Flussers rebelse schrijven en denken nodigen we deelnemers uit om buiten het formele, academische formaat van het symposium te denken. 

In plaats van een hele groep Flusser-fans samen te brengen, vragen we aan schrijvers en fotografen om hun eigen mening over Flussers visie op fotografie uit te spreken. Het is niet onze bedoeling om te oordelen over de relevantie van zijn filosofie, of om de geldigheid ervan in vraag te stellen, maar wel om een discussie te starten: hoe kunnen we ontsnappen aan het programma en de automatische functies van het apparaat (en het industriële systeem dat daarachter schuilt)? Hoe creëren we echte, informatieve beelden in plaats van onnodige clichés?

Programma:

10u00: Ontvangst

10u30-10u40: Welcome
10u40-11u00: Marc Geerards // Flusser vs Benjamin vs Wittgenstein
11u00-11u20: Presentation Extra #20 'Apparaat', by Rein Deslé & Joachim Naudts
11u20-12u00: An Implausible Conversation between Steven Humblet, Geert Goiris & A Camera // From Here On It’s All Optics and Chemistry

12u00-13u30: Lunch

13u30-14u10: Andrew Lugg // Vilém Flusser, Walker Evans and The Philosophy of Photography
14u10-15u00: Conversation between Thomas Crombez & Simon Menner // Blackbox 2.0 - Photographs of the Invisible

15u00-15u30: Break

15u30-16u10: Arjen Mulder // Meaning in the Universe of Technical Images
16u10-16u40: Brad Feuerhelm // Against Intention: The Photographic Error as Authority
16u40-17u00: Round-Up

19u00-20u00: Conversation between Martin Germann & David Claerbout // The Silence of The Lens

 Voertaal: Engels


EXTRA

Lancering van EXTRA #20, ‘Het Apparaat’ guest-edited door Thinking Tools in samenwerking met Joachim Naudts en Rein Deslé, FOMU EXTRA editors en curatoren.

Camera Traps is een initiatief van Thinking Tools, de onderzoeksgroep van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, in samenwerking met het FOMU – Fotomuseum Antwerpen. Het maakt deel uit van het onderzoeksproject Thinking together - Towards an Understanding of Vilém Flusser and the Photographic.

 

Tickets:

Prijs: € 15 voor dag- en avondprogramma | € 10 voor dagprogramma | € 5 voor avondprogramma | volledig gratis (FOMU FRIENDS, FOMU Academy, studenten Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, leden Scherptediepte)
Reserveren: doe je via het reservatieformulier