U bent hier

Muziek

Studentenfilharmonie

De Studentenfilharmonie is ontstaan uit deOrkestacademie, een initiatief van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, deFilharmonie en het internationaal kunstencentrum deSingel, allen in Antwerpen gebaseerd.

Historiek

Van conservatorium naar professioneel orkest blijkt vaak een te grote stap te zijn. Daarom richtten deFilharmonie, het conservatorium van Antwerpen en deSingel in 2010 de Orkestacademie op. In de Orkestacademie werden veelbelovende conservatoriumstudenten gecoacht door musici van deFilharmonie en conservatoriumdocenten, waarna ze samen in één orkest repeteren en een optreden geven onder leiding van een befaamd dirigent. Op die manier willen de partners een brug bouwen tussen opleiding en orkestpraktijk. In de eerste editie musiceerden de studenten onder leiding van Jaap Van Zweden en zetten een ijzersterke versie van de Bolero van Maurice Ravel neer naast Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune.

In de jaren daarna stonden Philippe Herreweghe, Jaap van Zweden, Edo de Waart en Martyn Brabbins voor het studentenorkest met orkestrepertoire van Haydn (Symfonie nr. 103), Holst (The Planets), Britten (Four sea Interludes), Tippett (Ritual Dances), Bartok (Concerto voor Orkest), Mozart (Pianoconcerto nr. 9, Frank Braley als solist en Symfonie nr. 35), Elgar (Enigma Variaties), Pickard (Channel Firing), Vaughan-Williams (The lark ascending), Schubert (Ouverture Rosamunde & aria’s)

In maart 2016 kregen de conservatoriumstudenten de kans om samen te werken met Edo de Waart in een programma van Sergei Rachmaninov (pianoconcerto met Hannes Minnaar als solist).

Dit academiejaar

De samenwerking wordt in 2016 uitgebreid met het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en gaat voortaan verder onder de naam deStudentenfilharmonie. In het seizoen 2016-2017 zal Hans Graf de talentvolle conservatoriummusici dirigeren in een Ravel programma. Voor april 2018 wordt een samenwerking met dirigent Giancarlo Andretta aangegaan in een programma van Verdi met concerten in Antwerpen en Nederland.

Foto: Pepa Niebla