U bent hier

Muziek

Over de opleiding

Van brede vorming tot je eigen muzikale persoonlijkheid

Een academische opleiding Muziek maakt van jou een bewust en kritisch musicus. Als bachelor in de Muziek krijg je voeling met uiteenlopende artistieke stijlen, genres en disciplines. Je kunt rekenen op een team van betrokken, vakbekwame en pedagogisch onderlegde docenten.

In de masteropleiding kies je zelf of je focust op het beroep van instrumentalist, leraar, componist of dirigent, of een combinatie en ontwikkel je muzikale vaardigheden op het hoogste niveau. Je stelt zelf je opleiding op maat samen en volgt zelfstandig je eigen parcours. Je eigen onderzoek slaat hier de brug tussen praktijk en reflectie. In deOrkestacademie, het symfonie- en harmonieorkest, de bigband, het koor en diverse ensembles of combo’s ontwikkel je talloze vaardigheden tijdens het groepsmusiceren.
Heb je reeds een professionele bacheloropleiding Muziek achter de rug en wil je instromen in de master? Dan kan dit via een schakelprogramma.
Studenten die van een andere opleiding Muziek instromen kunnen een voorbereidend programma op maat laten samenstellen (meestal in combinatie met het reguliere programma).

Je studeert af aan de opleiding Muziek door het slagen in de Masterproef. In een artistiek luik en een onderzoeksluik presenteer je jouw persoonlijk profiel als muzikant, hét visitekaartje naar het werkveld. Je masterproef kan je toespitsen op instrument/zang, kamermuziek of eindproject.
De opleiding Muziek combineert brede vorming met gespecialiseerde uitdieping. Zo zorg je voor ruimte tewerkstellingskansen. 

Volg eerst een bacheloropleiding (180 studiepunten) - bekijk dit in een schema

• jazz/lichte muziek
• instrument/zang
• muziektheorie/schriftuur: compositie
• muziektheorie/schriftuur: muziektheorie (deze opleiding is uitdovend, geen aanmeldingen mogelijk voor academiejaar 2018-2019)

Stroom daarna door naar je master (120 studiepunten)  - bekijk dit in een schema

• jazz/lichte muziek
• instrument/zang
• compositie
• directie (hafabra of koor)
• muziekpedagogie (deze opleiding is uitdovend, geen aanmeldingen mogelijk voor academiejaar 2018-2019)

Je kan de masteropleiding combineren met een specifieke lerarenopleiding van 60 studiepunten.

Vul je opleiding of carrière aan met een postgraduaat - bekijk dit in een schema

In het postgraduaat krijgt de student de kans om zich te verdiepen en/of te specialiseren in een bepaald aspect van de muziekpraktijk. Het aantal contacturen is vrij beperkt en er wordt een grote mate van zelfwerkzaamheid van de student verwacht. De volgende keuzes zijn mogelijk:
Lees meer over postgraduaten

De volgende (hoofd)instrumenten worden aangeboden

muziek klassiek: accordeon, althobo (vanaf de master), altviool, basklarinet (vanaf de master), cello, contrabas, contrafagot (vanaf de master), fagot, fluit, gitaar, harp, hobo, hoorn, klarinet, klavecimbel, mandoline, marimba (vanaf de master),
orgel, percussie, piano, pianoforte (vanaf de master), piccolo, saxhoorn, saxofoon, trombone, trompet, tuba, viool, zang.

jazz/ lichte muziek: basgitaar, contrabas, drums, fluit, gitaar, klarinet, piano, saxofoon, trompet, viool, zang (andere instrumenten zijn mogelijk op aanvraag).

Internationale dimensie en bijzondere partners

In het conservatorium kom je terecht in een internationale biotoop met een groot aantal buitenlandse studenten en docenten (40%).
De kruisbestuiving tussen studenten dans, drama en muziek zorgt bovendien voor een unieke dynamiek. Tijdens masterclasses kom je in contact met vermaarde en gespecialiseerde kunstenaars uit de hele wereld. Onder meer dankzij stages bij bv. Opera Ballet Vlaanderen, Vlaams Radio Koor, Collegium Vocale of I Solisti del Vento kom je terecht in een breed internationaal netwerk. Het conservatorium organiseert ook samenwerkingsprojecten met onder meer Antwerp Symphony Orchestra, Champ d’Action, Hermesensemble en Brussels Jazz Orchestra.

Academiejaar en studiebelasting

Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Je volgt een voltijdse opleiding en spendeert veel tijd aan repetitie en zelfstudie. Regelmatig laat je je werk zien aan het publiek. Collectieve lessen staan in het rooster, individuele lessen plan je zelf in. Voor de meeste opleidingsonderdelen worden twee examensessies ingericht.

Een artistieke opleiding veronderstelt een intense betrokkenheid van de student. Naast het verplicht basispakket kan je je profileren via keuzevakken en projecten. Er is een systeem van jaarexamens en semestriële (deel)proeven en mogelijkheid om diploma-, credit- of examencontracten af te sluiten. Dit kan in principe ook voor opleidingsonderdelen waarvoor geen verplichte contacturen voorzien zijn.

De studiebelasting per academiejaar bedraagt 60 ECTS-studiepunten (European Credit Transfer System), als equivalent van minimum 1500 en maximum 1800 uren onderwijs- en andere studieactiviteiten, inclusief de nodige tijd voor de persoonlijke verwerking van de leerstof. Het stelsel van de ECTS-studiepunten maakt de overgang van en naar andere Europese hogescholen mogelijk.

En daarna?

Nog verder studeren? Dat kan! Combineer je master met een Specifieke lerarenopleiding Muziek (60 studiepunten) en start een loopbaan in het onderwijs. Of ga voor een Postgraduaat en specialiseer je in een bepaald aspect van de muziekpraktijk. Binnen de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen kan je een onderzoeksproject aangaan of een Doctoraat in de Kunsten behalen.

De Operastudio Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Conservatorium en bereidt jonge talentvolle zangers voor op een internationale operacarrière.
Inlichtingen:
Operastudio Vlaanderen, Bijlokekaai 7, 9000 GENT
T: 09/233.24.30 - F: 09/233.37.65

Het Orpheus Instituut biedt posthogeschoolvorming voor professionele musici aan die werken aan een individueel studiecurriculum onder begeleiding van een vooraanstaand promotor. De studie die zich bevindt op het kruispunt tussen muzikale praxis en onderzoek, leidt tot de titel van Laureaat van het Orpheus Instituut. Sinds 2004 organiseren zij ook een doctoraatsopleiding in de kunsten: docARTES.
http://www.orpheusinstituut.be/