U bent hier

Drama

Over de opleiding

De opleiding Drama –of je nu kiest voor Acteren, Kleinkunst of Woordkunst– richt zich tot jouw individuele, artistieke persoonlijkheid. Onze belangrijkste troef is het docententeam: een uitgebalanceerde ploeg van mensen die naast hun artistieke carrière de ambitie hebben om jong podiumtalent op maat te begeleiden. Elk academiejaar brengt een reeks uitdagende projecten die je technieken en expressiemogelijkheden aanreiken. Zo ontwikkelen we jouw (podium)persoonlijkheid die je nodig hebt om te acteren, te schrijven, te zingen, liedjes, reportages en voorstellingen te maken.

 

Koninklijk Conservatorium Antwerpen _Frederik Beyens


De opleiding Drama omvat een academische bachelor en master. Je kiest van bij het begin voor Acteren, Kleinkunst of Woordkunst. Bijna alle (spel)docenten zijn belangrijke spelers in het hedendaagse theater- of kunstenveld, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. Die sterke verankering in de praktijk staat borg voor een voortdurende vernieuwing van de ideeën en ook voor een goede aansluiting van de afgestudeerden bij het (inter)nationale vakgebied. 

De afstudeerrichting Acteren zet spelen centraal. Speltraining vormt dan ook het hoofdonderdeel van je opleiding. Ieder trimester ontmoet je een markante theaterpersoonlijkheid die je begeleidt in de zoektocht naar je mogelijkheden als speler. Elk spelproject wordt afgesloten met een toonmoment, waarin je het resultaat van dit creatief proces aan een jury en een publiek presenteert. Je leert je verbeelding zichtbaar, hoorbaar en voelbaar te maken. Je wordt je bewust van je relatie tot jezelf, je medespelers, de tekst en de wereld. De opleiding legt de nadruk op diepgang, kwetsbaarheid, menselijkheid, noodzaak, traagheid, onderzoek, volharding, dialoog, diepgaande confrontatie, schoonheid en geduld. 

De afstudeerrichting Kleinkunst focust op jouw impuls om zelf te creëren en uit te voeren. Je krijgt een stevige basis zang, muziek en theater en ontdekt daarmee creatieve mogelijkheden en technieken. Dat stimuleert je om zélf je verhaal te vertellen via taal, muziek, beweging of een unieke mengvorm en dat geheel te brengen voor een publiek. Artiesten uit verschillende disciplines begeleiden je heel persoonlijk om in groep of solo een eigen voorstelling uit te werken. In Kleinkunst krijg je tal van mogelijkheden om podiumervaring op te doen. Samen met je medestudenten of helemaal alleen. De multidisciplinaire aanpak maakt dat je, eens afgestudeerd, je zowel in het muzikale- als theatrale landschap vrij zal kunnen bewegen.

In de afstudeerrichting Woordkunst staat taalgevoeligheid centraal, gekoppeld aan de zoektocht naar een eigen standpunt. Daarvoor doen we beroep op je creatief talent, je brede culturele interesse en je kritische kijk op de wereld. Woordkunst steunt op drie pijlers, drie hoofdvakken in het parcours van iedere student: Podium, Schrijven en Media. Doorheen de opleiding word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar interessante kruisbestuivingen. Als student Woordkunst ontwikkel je een eigen schrijfstem, leer je tekst te interpreteren en voor een publiek te brengen, ga je in gesprek met anderen en met de wereld, en monteer je authentiek materiaal tot een nieuw multimediaal verhaal.

Academische bachelor van 3 jaar of 180 studiepunten en master van 1 jaar of 60 studiepunten.
Wil je verder studeren? Dat kan! Je combineert je master met een specifieke lerarenopleiding en start een loopbaan in het onderwijs. Binnen de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen kan je ook een doctoraat in de kunsten behalen.