U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Onderzoeksproject: De acteur van vandaag en morgen

De visie van de acteeropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen werd eerder onderzocht, maar recente verschuivingen vragen om een nieuwe inventarisatie: Hoe positioneert de school zich in dit “Post-Herman Teirlinck en Post-Dora van der Groen”-tijdperk? Wat met de kruisbestuiving tussen theorie en praktijk?

Projectgegevens

Promotor

Clara van den Broek 

Onderzoeker

Assia Bert

Looptijd

01.02.2016 - 31.12.2017

Financiering

Academiseringsmiddelen

Korte beschrijving

De acteeropleiding van het Conservatorium Antwerpen: een vaste waarde, een lange geschiedenis, een droom voor velen. De acteeropleiding van het Conservatorium Antwerpen spreekt tot de verbeelding. Of, in het geval van de studenten: wakkert de verbeelding aan.

De visie van deze acteeropleiding werd eerder onderzocht, maar recente verschuivingen vragen om een nieuwe inventarisatie: Hoe positioneert de school zich in dit “Post-Herman Teirlinck en Post-Dora van der Groen”-tijdperk? Wat met de kruisbestuiving tussen theorie en praktijk? Deze vragen zijn het vertrekpunt van dit onderzoek. Een onderzoek dat zich vervolgens niet beperkt tot de actuele visie van de opleiding, maar ook in haar geschiedenis gaat grasduinen: Hoe bouwen de speldocenten voort op een erfenis? Welke echo's komen terug in hun aanpak?

Natuurlijk is het belangrijk om niet in het verleden te blijven hangen. Een explicitering van de huidige visie biedt immers de kans onze blik naar de toekomst te richten: Welke weg is men ingeslagen? Hoe ziet de acteur van morgen eruit?

Dat zijn de kernvragen die dit onderzoeksproject zal behandelen. De output zal zowel theoretisch als artistiek zijn. Want behalve een onderzoek naar de link tussen theorie en praktijk, wil dit project zich in een kruisbestuiving van beide onderdompelen.

Gerelateerde events

Petrichor. Dramatisch Peripatetikon.

Assia Bert bestudeert in haar onderzoeksproject “De acteur vandaag en morgen” de acteervisie van de opleiding Acteren aan het Antwerpse Conservatorium. 
De eerste wegwijzer in dit onderzoek is het basiswerk “Dramatisch Peripatetikon” van Herman Teirlinck. Het begrip “peripatetikon” verwijst naar het al rondwandelend lesgeven. Onderzoekster Assia Bert had tijdens het lezen van dit boek het gevoel dat ze door Herman Teirlinck bij de arm werd genomen en in zijn visie werd rondgeleid. Een gevoel dat ze graag met u wil delen en dat aan de basis van dit wandelpad ligt.

Klik hier voor meer info.