U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Wim Henderickx schrijft koorwerk BBC

Blossomings (3 Prayers for a better World) van docent Wim Henderickx krijgt een wereldpremière op 23 september 2016 in LSO St Luke's in London met de BBC Singers, dirigent Martyn Brabbins en trompetvirtuoos Marco Blaauw. Het is een eerbetoon aan de overleden Engelse componist Jonathan Harvey, die sterk bezig was met Boeddhisme vanuit een christelijke achtergrond en hij heeft met zijn muziek vaak getracht een connectie te maken tussen deze twee religies. 

Wim Henderickx wilde in dit werk nog een stap verder gaan en koos teksten uit drie verschillende tijden, culturen en wereldreligies. In de eerste tekst gebruikte hij een gebed van Jigme Lingpa uit het 18de eeuws Tibetaans Boeddhisme. Het tweede gebed werd geschreven door Hildegard von Bingen, een middeleeuwse Duitse abdis, mystica, auteur en componiste uit het 12de eeuwse Rooms Catholicisme en de derde tekst komt van Rumi, een Perzisch dichter en Sufi mysticus uit de 13de eeuwse Islam. Ook de muziek is geïnspireerd op deze verschillende tijdperken en culturen. Met dit werk wil de componist de nadruk leggen op de schoonheid van verschillende culturen en op verzoening.

Een dubbele-bekertrompet geeft introducties en commentaren op de tekst, gezongen door het gemengd koor. De klank van de trompet kan ook gezien worden als een aanroep van de meester (Jonathan Harvey). De (optionele) elektronica creëren een sonore achtergrond voor het harmonisch materiaal dat gezongen wordt door het koor. Dit geeft het werk een spatiaal (ruimtelijk) karakter. Het werk eindigt met een muzikaal motief geïnspireerd op de naam van Jonathan Harvey.