U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Master in Dans op komst

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen – AP Hogeschool heeft de ambitie om vanaf september 2019 de eerste academische masteropleiding Dans in België te organiseren. Hiervoor heeft de Hogeschool het proces aanvraag nieuwe opleiding opgestart. De minister van Onderwijs Hilde Crevits liet alvast weten dat de eerste stap in de aanvraagprocedure positief is beoordeeld: de Commissie Hoger Onderwijs kwam tot een positief macrodoelmatigheidsbesluit.

De volgende belangrijke stap is een accreditatie door het Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het resultaat van deze ‘toets nieuwe opleiding’ verwachten we in het najaar. Na een positief besluit van de NVAO en na erkenning door de Vlaamse regering, kan de opleiding erkend en ingericht worden.

De huidige bacheloropleiding Dans is een professioneel gerichte opleiding van 3 jaar. Het is een erg intensieve opleiding met een focus op hedendaagse dans . Er studeren momenteel ongeveer 40 studenten aan de bacheloropleiding waarvan de meesten uit het buitenland. De bacheloropleiding zal zijn professioneel profiel in de toekomst behouden maar er komt een schakelprogramma voor wie wil doorstromen naar de academische master.

De masteropleiding komt er mee op vraag vanuit het werkveld.

De aanvraag voor de erkenning van de masteropleiding kwam er na veelvuldig overleg met het artistieke werkveld, internationale onderwijspartners en deeltijds kunstonderwijs. Met de ontwikkelingen van het podiumkunstenveld in Vlaanderen en daarbuiten, is het profiel van de danser doorheen zijn carrière alsmaar gelaagder geworden. Er is een toename aan discipline-, domein- en doelgroepoverschrijdende projecten enerzijds en het aantal vaste posities binnen de grote, gevestigde gezelschappen is afgenomen. Dansers nemen vaker verantwoordelijkheid op in verschillende aspecten van het creatieproces; bij  het onderzoek, bij het creëren van bewegingsmateriaal, het ontwikkelen van een concept, het vertalen naar een voorstelling. Danskunstenaars nemen in deze situaties zeer uiteenlopende rollen op: van bewegers, makers, performers, denkers, onderzoekers, uitvoerders, coaches tot docenten en netwerkers en alle mogelijke combinaties hiervan.

Deze opleiding zal dan ook allerlei soorten podiumkunstenaars boeien, en zeker ook mensen die al ruime podiumervaring hebben. Hij zal plaatsvinden op de kunstsite deSingel, net zoals de opleidingen Muziek, Drama en de Lerarenopleidingen van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Lees meer over de bacheloropleiding Dans

Foto: Jill Bertels