U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Marimbavirtuoos Ludwig Albert doctoreert

Internationaal gerenommeerd marimbaspeler Ludwig Albert verdedigt op 7 december ‘MOVIN’ GRIPS’, zijn doctoraatsproefschrift in de kunsten. Albert doctoreert aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Universiteit Antwerpen met zijn eigen methodiek: een 8-stokken greeptechniek, meer bekend als de ‘Ludwig Albert 8 mallet grip’.

Na zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bekwaamde Ludwig Albert zich verder bij wereldvermaarde marimbaspelers, voornamelijk in Japan. In Azië geniet Albert dan ook een sterrenstatus, aangezien de marimba daar een prominente plaats inneemt in het muzieklandschap. Bekroond met verscheidene awards en gelauwerd voor zijn unieke lyrische sound en zijn vernieuwende bewegingsmethodiek ontving hij wereldwijd lovende kritieken. Albert geeft onder andere les aan het Conservatorium, richtte er het 'Flanders Marimba Ensemble' op en bouwde een volledige Masteropleiding Marimba uit. 

Vanuit zijn ervaring, expertise en werk als pedagoog en marimbist, ontwierp Albert zijn leermethode. Tijdens zijn doctoraat, dat hij uitvoerde aan de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met onderzoeksgroep ARIA en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, analyseerde hij speeltechnieken en bracht bestaande methodes in kaart. Vervolgens onderzocht Ludwig Albert grondiger hoe de bestaande (bewegings-)technieken verbeterd konden worden, werkte zijn eigen methodiek uit en maakte deze toepasbaar voor het hoger onderwijs. Voor zijn doctoraatsverdediging zal Albert zijn bewegingsmethode demonstreren en treedt hij eveneens aan met het Flanders Marimba Quartet voor een recital. 

 

Praktisch

Datum: 7/12/2016

Movin’ Grips: Body controlled marimba sound production. Acoustic, judgmental and artistic evaluation of the Albert method of movement in marimba education.

Verdediging door Ludwig Albert, promotoren: Prof. dr. Jozef Colpaert en Prof. dr. Eugeen Schreurs

Locatie: Witte zaal van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Desguinlei 25, 2018 Antwerpen)

Programma:

16u30: Workshop “the Ultimate Sound” (demonstratie van de Albert bewegingsmethode voor marimba)
17u00: Presentatie en verdediging
19u15: Laudatio en proclamatie
19u30: Marimbarecital met Katrine Druyts (mezzo), Chin-Cheng Lin (marimba) en het Flanders marimba quartet. 

Lees meer over Ludwig Albert via deze link

 

Onderzoek in de Kunsten aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen geeft onderzoek een artistieke stem door kunstenaars warm te maken voor onderzoek, experiment en reflectie. Het onderzoek in de kunsten streeft naar het ontsluiten van impliciete kennis en legt verbanden tussen die kennis en de expliciete artistieke praktijk. Dankzij dit proces verrijken en versterken artistieke praktijk en kritische reflectie elkaar. Daarnaast is het Conservatorium ook een pleisterplaats voor onderzoek over de kunsten, met een meer historische en theoretische oriëntatie.

www.ap.be/koninklijk-conservatorium/onderzoek