U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Jan Raes nieuwe Maestro Honoris Causa

Elk jaar kent de Stichting Conservatorium Antwerpen de titel toe van “Maestro Honoris Causa”. Deze onderscheiding die voor de achttiende maal wordt toegekend, valt dit jaar valt te beurt aan cultuurmanager Jan RAES. 

Met  Antwerpenaar Jan Raes kiest de Stichting voor een veelzijdige persoonlijkheid die vandaag wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande cultuurmanagers in Europa. Gestart als actief musicus speelt Raes als artistiek directeur vlug een centrale plaats in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Het belang van cultuur, van muziek en muziekopleiding, dit reeds op jonge leeftijd, zijn de drijfveren die hem, tot op vandaag, permanent inspireren en aanleiding zijn voor steeds nieuwe en vernieuwende initiatieven. 

Als manager komen zijn capaciteiten volop aan bod  bij de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen in de rol van intendant. Meteen de aanzet tot een internationale carrière die hem naar Nederland brengt, eerst als algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergiev Festival en daarna tot de prestigieuze en hooggewaardeerde functie van algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.

Jan Raes ontving diverse onderscheidingen, o.m. als cultuurmanager van het jaar in Vlaanderen, en hij ontving ook de titel van baron. Hij is ook een gewaardeerd adviseur in diverse organisaties en een gedreven auteur die in verschillende publicaties, zijn inzichten en overtuiging met de lezer deelt.

De onderscheiding zal worden uitgereikt aan de laureaat tijdens een Gala-avond op dinsdag 15 november te 20u in de Blauwe Zaal van deSingel. Bij deze gelegenheid wordt een bijzonder gevarieerd artistiek programma gebracht dat, geheel in de geest van de laureaat, aandacht besteedt aan de (zeer) jonge musicus, de verschillende muziekgenres en de multidisciplinaire benadering conform de praktijk in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

De Stichting Conservatorium Antwerpen werd in 1999 opgericht door de directie van het Conservatorium samen met de Antwerpse economische, politieke, academische en culturele gemeenschap. De Stichting, onder het voorzitterschap van gouverneur Cathy Berx, wil door mecenaat de uitbouw van het Conservatorium mogelijk maken en de uitstraling ervan versterken. Zij stelt middelen ter beschikking voor masterclasses, beurzen en instrumenten, zij kent tevens jaarlijks de titel toe van “Maestro Honoris Causa” en organiseert de bijhorende Gala-avond.