U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

IMPROVISATIEWEDSTRIJD ‘PRIJS RENÉ ARONS'

Op donderdag 10 december 2015 vond de eerste editie van de Improvisatiewedstrijd 'Prijs René Arons' plaats.

René’s collega-docenten willen hem een blijvend eerbetoon brengen en brachten daarvoor een aantal geldprijzen in verschillende categorieën bijeen. Zijn weduwe, Karin, biedt bovendien de ereprijs aan: een prachtig sculptuur in de vorm van een aronskelk. 

Het publiek, dat voor een groot deel bestond uit de vriendenkring en familieleden van René Arons, kreeg na de wedstrijd ook een hommage aan René te horen. Als eerste speelde het Pine Trio, bestaande uit Nathan Vanden Bulcke (piano, oud-student van René), Ansje De Groef (contrabas) en Tom Maes (drums). Na hun Aria was het de beurt aan Eliane Rodrigues. Zij huldigde René met Chopins Andante Spianato en polonaise en als ‘encore’ Claire de Lune van Debussy.

Laureaten

Aronskelk: Duo Robbe Willems / Lennert Baerts (foto)

Beste tonale improvisatie: Duo Robbe Willems / Lennert Baerts (foto)

Beste piano-solo improvisatie: Robbe Willems

Aanmoedigingsprijs: Michel Labruyère

Beste realisatie opgelegde thema: Cornelia Zambila

Publieksprijs: Samuel Arba

Beste vrije improvisatie: Impr'essie Collective {MUSIC}

Uit het juryverslag

"Het duo Robbe Willems (piano) / Lennert Baets (sax) improviseerde binnen een (jazzgericht) tonaal idioom, met opmerkelijke zeggingskracht, waarbij ze zowel overtuigend op elkaar inspeelden, als elkaar de ruimte gaven om solistisch naar voren te komen."

"Samuel Arba (piano solo) koos voor een romantisch idioom, aanleunend bij Rachmaninov. Zijn prestatie wist het publiek zodanig te bekoren dat hij de ‘Publieksprijs’ mocht ontvangen."

"Het ontbrak Cornelia Zambila niet aan durf en originaliteit: ze zette een zeer sterke improvisatie op het opgelegd thema neer, waarbij ze illustreerde het procedé van motivische verwerking uitstekend te beheersen. Haar kwam geheel verdiend de ‘Prijs voor de beste realisatie van het opgelegd thema’ toe. "

"De wedstrijd werd afgesloten met het ensemble Impr’essie Collective {Music}, bestaande uit Hélène Elst (fagot), Sylvie Erauw (slagwerk) en Michaël Denis (piano). Zij gingen het verst in ritmische verscheidenheid en klankkleurexploratie, zowel in de vrije improvisatie als bij het opgelegde thema. Zij kregen de ‘Prijs voor de beste vrije improvisatie’."

De jury besloot hun optreden tweevoudig te honoreren, met de ‘Prijs voor de beste tonale improvisatie’ en de ‘Prijs voor de beste piano-solo improvisatie’. De ereprijs was René Arons Prijs, een wisseltrofee, een beeldje in de vorm van een aronskelk, geschonken door mevrouw Karin Arons. De jury besloot deze prijs toe te kennen aan het duo Willems/Baets. 

De wisseltrofee

De wisseltrofee zal tentoongesteld worden in een publieke ruimte van het conservatorium, in een glazen kast, met daarnaast de lijst van de huidige (en de toekomstige) winnaars van deze wedstrijd.