U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

HKH Koningin Mathilde op bezoek

Antwerpen – 6 december 2016. Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen van de Artesis Plantijn Hogeschool werd vandaag vereerd met een bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Mathilde.

Bij haar intrede, werd de Koningin hartelijk ontvangen door de algemeen directeur van de AP Hogeschool Pascale De Groote, gouverneur Cathy Berx en schepen Claude Marinower. Een twintigkoppig koperensemble van het Conservatorium zorgde met het eerste deel van Bachs Brandenburgs Concerto nr. 3 voor een feestelijke openingsnoot. Tijdens haar bezoek nam Koningin Mathilde ruim de tijd om kennis te maken met studenten, opleidingshoofden en artistiek directeurs van het Conservatorium. 

Gecharmeerd door jong talent

In een gevarieerd programma voor Hare Majesteit, werden diverse facetten van het Conservatorium belicht. Vooraan stond het project ‘Iedereen Componist’ in samenwerking met deSingel, waar jonge kinderen in de creatie van hun eigen compositie worden begeleid door studenten Muziek van onder meer de gerenommeerde componist Wim Henderickx en door hemzelf. Koningin Mathilde hecht belang aan projecten die klassieke muziek toegankelijk maken voor jongeren. Ze was duidelijk gecharmeerd door de performance van de vier bijzondere deelnemertjes. 

Pronken met celloklas

Omdat het de uitdrukkelijke wens was van de Koningin om kennis te maken met laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd, woonde zij met veel belangstelling een les bij van de Amerikaanse pianist en docent Sergeï Edelmann met twee van zijn studenten en ook een interview met de Braziliaanse pianiste en docente Eliane Rodrigues door studente Woordkunst Fien Leysen. 

Dat in 2017 de Koningin Elisabethwedstrijd voor het eerst voor cello wordt georganiseerd was voor het Antwerps Conservatorium een mooie gelegenheid om te pronken met haar celloklas. Twaalf cellisten uit de klas van de gerenommeerde Duitse cellist Justus Grimm brachten het Hymnus van Klengel met daarbij een groot publiek van studenten en docenten van het Conservatorium.

Dat de Koningin graag het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen wilde bezoeken, is niet verwonderlijk. Hare Koninklijke Hoogheid heeft een groot hart voor kunst en dans en houdt van moderne en klassieke muziek. Zo verleent ze, in navolging van een lange traditie, haar Hoge Bescherming aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Koningin Mathilde speelt ook zelf piano en heeft haar liefde voor muziek ook doorgegeven aan haar kinderen die allen een instrument bespelen. Het is ook niet de eerste maal dat Hare Koninklijke Hoogheid te gast is in het Antwerps Conservatorium. In oktober 2010 waren zij en haar echtgenoot, toen nog ZKH Prins Filip, eveneens aanwezig bij de feestelijke en artistieke opening van het nieuwe gebouw op de Antwerpse kunstsite.

 

Foto's: Frederik Beyens