U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Eerbetoon aan Toots Thielemans

In 1999 reikte de Stichting Conservatorium Antwerpen voor het eerst zijn titel Maestro Honoris Causa uit aan Toots Thielemans. Tijdens een galaconcert speelde hij samen met onze jazz-studenten. Toots had een unieke en internationale loopbaan als inspirerend en integer musicus die steun bleef geven aan jong talent. Goodbye Toots!

"Wij, de afstudeerrichting Jazz/ lichte muziek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, brengen ons diep medeleven uit naar de echtgenote en familie van de grote Toots. Een mooi en lang leven was hem toebedeeld en we blijven trots op onze godfather van de jazz in België.
Naast tristesse is vooral dankbaarheid aan de orde. Hij en zijn muziek leven voort in ons, samen met zovele groten."
Chris Joris 

Ik zal nooit het moment vergeten, rond 1995, waarop Toots  in de “Travers” binnengestapte om mijn nieuwe project ”Alice’s 5 moons” te checken. Hij zat op de eerste rij en beluisterde aandachtig de 2 sets. Daarna had hij veel positieve en constructieve commentaar. Tussen 1996 en 2006 heb ik overal de wereld met hem gespeeld. In Europa,Japan & America. Hij heeft me onder zijn vleugel genomen met een zeer positieve & warme attitude. Als mens was hij bijzonder “real”, genereus en eerlijk. Hij was in 2006 op mijn trouwfeest om ons met zijn warm hart al het beste te wensen in ons nieuwe  avontuur. Hij meende het echt. Dat zal ik zeker nooit vergeten.
Ik heb enorm veel van Toots geleerd. Hij is de grootste muzikant met wie ik ooit heb gespeeld.
Ik lees nu hier en daar in de pers “één van de grootse jazz muzikanten uit Belgie”. We hebben soms moeite in Belgie om trots te zijn op Belgen die iets bijzonders doen. Wat mij betreft, is Toots niet alleen  de grootste in Belgie maar zeker een van de grootste in de hele wereld. Toen ik in NY woonde en zei dat ik met Toots had gespeeld, vielen de mensen van hun stoel. Zijn naam en muziek waren daar zeker nog groter dan in België. Voor alles: merci Toots :-)
Nic Thys

Ik heb het geluk gehad een aantal optredens met Toots gedaan te hebben in binnen en buitenland.Soms kon ik bijna niet meer spelen door een krop in mijn keel van wat ik hoorde,dat is wat hem zo speciaal maakte,afgezien van het feit dat hij een van de beste, als niet de beste op zijn instrument was ,kon hij mensen diep raken met zijn muziek. We hebben een groot artiest verloren.
Jan De Haas

Toots is/was een zeer warme persoon die altijd enthousiast was, zowel op als naast het podium.
Als hij speelde was de magie er altijd, zeer confronterend en tegelijkertijd inspirerend als je na hem  moest spelen. Echter als zijn spel kan haast niet…
We zullen hem missen.
Kurt Van Herck

Foto: Phile Deprez - VRT