U bent hier

Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Een hoofd vol haar

De wijk 2060 bruist van de kapsalons. Voor wie haarextensies wil laten zetten, graag een pruik uitprobeert of een nieuwe haarkleur wenst: ze ontvangen je met open armen in alle talen.

Een hoofd vol haar is het artistiek kapsalon, geinspireerd op de wijk 2060, waarin studenten, kunstenaars, bewoners en professionelen uit de buurt elkaar ontmoeten in en rond de Antwerpse Permeke Bibliotheek op donderdag 30 november 2017 vanaf 18u. Iedereen is welkom!

 

Initiatiefnemer en docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Kris van 't Hof - "Een hoofd vol haar is een collectief kunstwerk, een happening, dat is de geest van het project. Het gaat hier niet over het samenbrengen van inidividuen maar over het markeren van een buurt: hier is een samenhang, een heel bijzondere samenhang". 

 

Laat je knippen, vlechten,...   doorlopend vanaf 18u - bibliotheek

Knippen, scheren, vlechten, krullen, ... Kappers uit alle windstreken nemen jouw hoofd in hun vaardige handen. Als er geen kapper vrij is, kan je even plaatsnemen in de wachtrij (zie ook ‘audioverhaal’).

 

Photobooth en fotostudio - een portret van de buurt   doorlopend vanaf 18u - bibliotheek

 Laat tijdens Een hoofd vol haar zeker ergens je foto nemen! Neem plaats in de fotostudio of de photobooth en laat je portretfoto nemen. Met alle foto’s maken de studenten van de Academie een portret van de buurt. 

Je hier laten fotograferen geldt tegelijk als toestemming voor het gebruik van je portret voor het kunstwerk. De photobooth geeft je een gratis print van de foto. Je kan ook je e-mailadres achterlaten voor een digitale versie van de foto.

Over het portret van de buurt - Minah Park

192 portretten bevinden zich in een raster van doorzichtige tweezijdige spiegels. Ze dragen allemaal een haarachtig object met hun eigen gelaatsuitdrukkingen. Gezichten worden weerspiegeld en samengevoegd in de spiegelwanden rondom hen. De portretten worden genomen van de buren van 2060 Antwerpen, waar de bibliotheek zich bevindt.

Dit kunstwerk reflecteert over fysieke en gedragsmatige gelijkheid. Het refereert ook naar een persoonlijke ervaring die de kunstenaar heeft met uniforme kapsels in Zuid-Korea. De bestaande uniformiteit, regels en systemen kunnen mensen beperken, langs de andere kant functioneren ze als bescherming. De haarachtige sculpturen zijn een medium dat de ervaring van de kunstenaar overbrengt, en de ervaringen van kijkers transformeren de betekenis ervan op een andere manier.

 

Lady Godiva  18:00 - 19:00 - 20:00 - 21:00 - vertrek in de leestuin

Een streetperformance gebaseerd op de Britse legende van een adellijke dame uit de 11de eeuw. Begeleiding om 18:00 met gospelkoor, 19:00 met mandoline, 20:00 met saxhoornkwartet, 21:00 met Mohammed, de zingende kapper.
Met Sandy Divine, Hilly Wagenar, Erin Redmond, Leila Boikhelif, Divine Gospel Choir, Elina en Stella Markatatou, mandoline, saxhoornkwartet met Jonas Violet, Vito De Coster, Nikki De Raes en Nick Van Elsen en Mohammed. 

 

Catwalk en tentoonstelling  18:30 - 19:30 - 20:30 - 21:30 - bibliotheek

Werk van student-kunstenaars wordt getoond op en rond een catwalk. De tentoonstelling nadien bezoeken kan nog tot 14 december.

Studenten Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen: Emily Kelly, Evi Olderikkert en Julia Hong, Ines Ballesteros, Subin Son, Minah Park, Felix Rapp en Jan De Man, Nick Hanson, Pablo Pineda Ballester, Feng Li, Carlos Wu en Lin Xi (balloon), Yang Liu (hair and electricity), Erin Redmond, Saoirse Walsh, Ivana Bogenna, Asrael Drixler
Gast-studenten van de Shenzhen University
Liu Yujie, Xie Zihui, Dong Sirui, Ma Xiohong, Huang Shuwen en Pan Jing Yi
Studenten Monu Kunst (DKO KASK Antwerpen)

 

Aria’s uit ‘Il Barbiere di Seviglia’  18:15 - 18:45 - bibliotheek

Studenten klassieke zang brengen enkele opera aria’s uit de bekende opera ‘Il Barbiere di Seviglia’ van Giacomo Rossini over de slimme en ondernemende kapper ‘Figaro’.
‘Una voce poco fa’, Lísa Marý Viðarsdóttir, sopraan
‘Se il mio nome’, Guðmundur Davíðsson, tenor
‘Largo al factotum’, Jóhann Óðinsson, bariton
‘A qual colpo’, Lísa Marý Viðarsdóttir, Jóhann Óðinsson, Guðmundur Davíðsson
Aäron Wajnberg, piano

 

Audioverhaal  18:00 - 23:00 - bibliotheek

Hélène Elst en Neal Leemput zijn twee onderzoekers van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze maakten een audioverhaal over haar en identiteit. Neem plaats onder de haardroger en beluister hun verhaal.

Cleo Foole, Cil Busher,  Jan Wittoeck, Jyoti Van Acker, Laurent Kosten, Maya Van Treeck, Lando Riské, Walter Van Damme, Marie Van Lancker, Karen Vantvelt

 

Belgriego Ensemble  19:00 - bibliotheek

Fragosyriani (The woman from Syros), M. Vamvakaris
Garsona (The waitress), P. Tountas
Prin to charama (Before daybreak), G. Papaioannou
Pou na vro gynaika na sou miazei (Where can I find a woman like you?), A. Dalgas
S’agapo giati sai oraia (I love you because you are beautiful), Traditional
Menexedes kai zouboulia (Violets and hyacinths), Traditional
As erchosoun gia ligo (May you come for a while), M. Sogioul
Den zo choris esena (I can’t live without you), G. Mouzakis
Mikros aravoniastika (Engaged young), M. Vamvakaris
Eimai eroteumenos me ta matia sou (I am in love with your eyes), G. Vellas
Arsenis Gkionis, zang - Mathijs Ignoul, gitaar - Elina Markatatou, mandoline
Maria Markatatou, mandoline - Sara Lorenzo Valentin, viool - Eleni Tsiotsiou, altviool
Beatriz Laborda Gonzalez, cello
 

This is not a concert hall  20:30 - auditorium

Muziek van jonge componisten en visuals van Dawid Wojtalewijcz. 

Alap Cyclical Evolution, Sheila Sanfeli
Mets, Marianna Lii
On floors, Vigdis Hans
Svierge, Adam Clarke
2 studies for Zemiata, Michael Denis
Habitat of Dreams, Saskia Venegas

 

Jazz  21:30 - bibliotheek

Jasper De Roeck (bas) bracht Tom Lambrecht (drums), Harrison Steingueldoir (piano), Lennert Baerts (sax) en Fien Desmet (zang) samen om enkele mooie jazzstandards van onder het stof te halen. Gezelligheid en swing troef!

 

Check het facebook event Een hoofd vol haar!

Een hoofd vol haar is een initiatief van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen in samenwerking met Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, AP Hogeschool, District Antwerpen en Stad Antwerpen.